Sport

"Podmlađivanje je floskula, pogledajte Modrića": Mijatović o Srbiji, Hrvatskoj, finalu Mundijala...

"Mislim da igrači nisu bili 100 odsto koncentrisani na teren, već su se slušali razni komentari, ko šta priča... Tu je suštinska razlika u fokusu između Hrvatske i Srbije. Oni su gledali samo teren od prve utakmice, ostavili su sve probleme kod kuće, a svi znaju kakve su turbulencije imali i sa smenom selektora pred baraž. Mi to nismo uspeli"

"Generalno, kad podvučemo crtu, bio je ovo čudan Mundijal. Atipičan, jer glavnih favorita Nemačke, Argentine, Brazila, Španije - nigde nije bilo. U Rusiju nisu došli Italijani, Holanđani, i zato se negde stvorio prostor za manje reprezentacije koje su igrale na kartu tima", rekao je proslavljeni fudbaler Predrag Peđa Mijatović o Svetskom prvenstvu u fudbalu koje se danas završava finalnom utakmicom između Hrvatske i Francuske.

"Finale će svakako biti dobra utakmica, možda ne sa mnogo golova, ali na terenu će biti mnogo izvanrednih igrača na obe strane. Na papiru, mnogo je detalja koji Francusku čini favoritom. Mnogi potenciraju dan više odmora i umor Hrvatske koja je bukvalno odigrala ceo jedan meč više u produžecima. Ali, Hrvatska je dosanjala najluđe snove, adrenalin je tako jak da niko neće misliti na umor već samo kako da iskoriste šansu", rekao je Mijatović za Novosti.

O hrvatskoj selekciji je još rekao da je znala je šta hoće od samog dolaska na SP.

"I kad su primili gol protiv Engleske znali su šta rade, šta žele. Pa, vratili su Kalinića sa Mundijala zbog nediscipline, što verujem niko ne bi uradio. Sve je bilo podređeno timu, jer uz kvalitetan igrački kadar moraš da imaš timski duh. Uz taj njihov izraženi nacionalni naboj, sklopile su se kockice za uspeh", rekao je.

Srbija je, s druge strane, na SP došla sa velikim hendikepom, jer osam godina nije bila na velikom takmičenju, kaže Mijatović.

"A čini mi se i bez većih ambicija, jer su bili zadovoljni samim plasmanom. To može da se opravda samo činjenicom da dugo niste bili na SP, ali kad već odete, morate da uradite najviše što možete", rekao je.

Na pitanje da li je Srbija mogla više, on kaže:

"I to je pitanje. Ne znam da li je mogla više. Međutim, video sam raskorak između onoga što možeš na terenu, i onoga što dolazi uticajem spoljnih faktora".

Između ostalog, psoljni faktor je i priča oko Džake i Šaćirija.

"Mislim da igrači nisu bili 100 odsto koncentrisani na teren, već su se slušali razni komentari, ko šta priča... Tu je suštinska razlika u fokusu između Hrvatske i Srbije. Oni su gledali samo teren od prve utakmice, ostavili su sve probleme kod kuće, a svi znaju kakve su turbulencije imali i sa smenom selektora pred baraž. Mi to nismo uspeli, a najbolji primer je dekoncentracija kod drugog gola Švajcarske u nadoknadi. Bio je to čist kiks iz dekoncentracije, ne jednog igrača, već celog tima", kaže Mijat.

Možda je i smena selektora uticala na to, kaže Mijatović, ali...

"I Hrvati su postavili relativno nepoznatog Dalića pred baraž, pa su u finalu. Koliko god trener danas znači u fudbalu, sve je do igrača, njihove posvećenosti i želje da se stvori jak tim. Da se takmiče. I zato Hrvatima treba čestitati na uspehu."

O podmlađivanju reprezentacije, on kaže:

"Jednu reprezentaciju predstavljaju najbolji igrači, bez obzira na godine. Taj izraz podmlađivanje je floskula. Pa, Modrić uskoro puni 33 godine a u 115. minutu protiv Engleske trči kao besan. Nema mladih i starih, moraju da igraju najbolji", rekao je Mijatović.

 

Izvor: nedeljnik
 

 

 

 

 

 

 

 
Twitter
Anketa

Da li vas samoizolacija čini nervoznim?

Rezultati ankete
Blog