Sport

Ђоковић званично међу првих десет после освајања Вимблдона

Најбољи српски тенисер Новак Ђоковић од данас је поново међу најбољих десет на свету пошто је четврти пут освојио Вимблдон.

Међу десет најбољих Ђоковић се враћа после непуних девет месеци захваљујући скоку од 11 позиција, па сада има 3.355 бодова.

Српски ас има велику шансу да додатно напредује јер до краја сезоне не брани ниједан бод, што значи да врло лако убрзо може да престигне Доминика Тима, Џона Изнера, Марина Чилића, али и нападне сам врх, на коме је тренутно Рафаел Надал увећао предност у односу на првог пратиоца Роџера Федерера.

Светски медији са одушевљењем описују успех тенисера Новака Ђоковића због освајања титуле на Вимблдону, констатујући да се на велику сцену вратио српски ас и да је спреман да поново буде на самом врху и руши бројне рекорде.

Шпанска Марка доноси наслов "Ђоковић нови краљ Вимблдона" и означава његов четврти трофеј на грен слему у Лондону као најдражи до сада.

"Освојио је четврти пут Вимблдон, али је јединствен јер долази из тешког периода и после много оспоравања. Сада има довољно времена да разбије многе рекорде. Његових 13 грен слем титула делује мало у односу на Федерерових 20 и Надалових 17, али бориће се ученик Маријана Вајде", пише у тексту угледног листа.

Ас наводи да се "Ђоковић вратио из пустиње", а каталонски Мундо Депортиво да је Новак већ доказао да је врхунски тенисер, а сада и какав карактер има.

"Тенисер који је својевремено био незаустављив сад је показао да може да надмаши кризу", прецизан је лист из земље у којој је највећи Ђоковићев ривал Рафаел Надал.

Британски Би-Би-Си подсећа да је Ђоковић после две године освојио грен слем трофеј, а да је лош низ кренуо управо на Вимблдону када је испао од Сема Кверија у трећем колу.

"Новак је доминирао над Андерсоном и вратио се у светску елиту", пише Би-Би-Си, а са хвалоспевима наставља и Гардијан.

"Ђоковић је поново пронашао звер у себи, враћа се међу 10 најбољих и жели још успеха".

Агенција АП истиче податак да је Ђоковић постао шампион Вимблдона са најслабије позиције још од 2001. године и Хрвата Горана Иванишевића, а И-Ес-Пи-Ен да је на терену показао да је далеко изнад противника у финалу Кевина Андерсона.

Италијански лист Газета дело Спорт доноси наслов "Покер Ђоковића", а немачки Билд да је Новак био супериоран и ментално јак јер је спасио пет сет лопти против Андерсона.

Од медија из региона, Јутарњи лист успех описује као велики повратак Србина и подсећа да је сада четврти по броју грен слем титула у историји (испред Пит Сампрас, Надал и Федерер).

"Феноменални Ђоковић "помео" Андерсона, највећу сензацију Вимблдона", пишу Хрвати, а у "центар" погађа и босанскохерцеговачки "Клиx".

"Маестрални Ноле је опет стари, разбио је Андерсона", јавља "Клиx".

Црногорске Вијести са три узвичника преносе да је Ђоковић освојио Вимблдон четврти пут у каријери.

"Прошле су две године пакла. Ђоковић се вратио на место на којем припада", закључују Вијести.

Гледајући остале српске тенисере, Филип Крајиновић је 31. на свету, Душан Лајовић је пао са 58. на 66. место, Ласло Ђере за десет позиција на 100, а Виктор Троицки за три на 102.

Поредак десет најбољих:

1. (1) Рафаел Надал (Шпанија) 9.310

2. (2) Роџер Федерер (Швајцарска) 7.080

3. (3) Александар Зверев (Немачка) 5.665

4. (4) Хуан Мартин дел Потро (Аргентина) 5.395

5. (8) Кевин Андерсон (Јужна Африка) 4.655

6. (6) Григор Димитров (Бугарска) 4.610

7. (5) Марин Чилић (Хрватска) 3.905

8. (10) Џон Изнер (САД) 3.720

9. (7) Доминик Тим (Аустрија) 3.664

10. (21) Новак Ђоковић 3.355...

 

Извор: rts
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog