Sport

EP u vaterpolu: Večeras balkanski klasik za plasman u finale, Srbija - Hrvatska

Od 20 časova i 30 minuta u Barseloni na programu je novi balkanski vaterpolo klasik za plasman u veliko finale Evropskog prvenstva između Srbije i Hrvatske.

Pobjeda protiv Mađara bila je jubilarna tristota za reprezentaciju Srbije od osamostaljena, pored 46 poraza i 14 remija.

'Delfini' se nalaze u pohodu na četvrto uzastopno zlato na Starom kontinentu, a u dosadašnjem izdanju turnira zabilježili su sve četiri pobjede.

Momci Dejana Savića su najprije porazili Rumuniju (11:5), Rusiju (11:9) i Slovačku (13:5) za prvo mjesto u grupi i direktan plasman u četvrtinu finala.

Uslijedio je okršaj sa vječitim rivalom Mađarskom, ali nisu imali gotovo nikakve šanse (8:5). 

Iako je selektor Srbije nekoliko puta isticao da su sva takmičenja do Olimpijskih igara u Tokiju 2020. samo "usputne stanice", nema sumnje da će vaterpolisti dati sve za novu pobjedu i korak bliže novom zlatu, istakavši pred prvenstvo, kroz šalu, da se nada da uspjeh hrvatskih fudbalera na Mundijalu neće poput 'virusa' preći i na vaterpoliste, odnosno biti im svojevrsni vjetar u leđa. 

"Protiv Mađara smo bili izuzetni u odbrani, što je rezultat ubrzo i pokazao. Ipak, potom su presingom uspjeli da na dekocentrišu, da nas umore i dovedu nas do toga da imamo nešto lošiji procenat realizacije sa igračem više. To moramo da ispravimo protiv Hrvatske", rekao je Savić.

U drugom polufinalu, od 22.00, sastaju se Španija i Italija.

Biće ovo 25. međusobni susret aktuelnog olimpijskog i svjetskog prvaka, a Srbija vodi sa 13:10 u pobjedama, uz jedan remi. Upravo je svjetska titula jedini veliki trofej koji Srbija nema u svom vlasništvu u ovom trenutku. 

S druge strane, Hrvatska je bila bolja u prvom meču 2008, odnosno prošle godine u polufinalu Svjetskog prvenstva, a slavila je i na posljednja dva susreta u Evropa Kupu u Splitu i Rijeci. 

"Ne treba da se obaziremo na susret sa Mađarima, iako je to na momente moćno izgledalo, čeka nas veliki posao u polufinalu. Zato zaboravljamo Mađare i gledamo Hrvate. Oni su ekipa koja uz nas stalno stiže do postolja. Svjetski su prvaci, favoriti su uvek na takmičenju i znamo kakav im je kvalitet, ali i oni znaju nas, tako da većih iznenađenja neće biti", rekao je kapiten Srbije Filip Filipović. 

Selektor Hrvatske Ivica Tucak najavio je meč veoma prosto – kao okršaj dvije najbolje selekcije sveta. 

"Uz dužno poštovanje i bez potcenjivanja ostalih, smatram da su Srbija i Hrvatska trenutno najbolje svjetske reprezentacije. Obilježile su posljednjih osam-devet godina u vaterpolu. Srbiju uvažavamo, ali je se ne bojimo. Vjerujem da ćemo ponovno pobjediti i da ćemo izboriti finale Evropskog prvenstva", kaže Tucak.

 

Izvor: b92
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog