Društvo

Istraživanje stavova građana BiH: Mješoviti brakovi?

Agencija PRIME Communications sprovela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine.

U istraživanju je učestvovalo 1000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 3%).


Grafikon 1.

Sa tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti se slaže 15% građana BiH, a uglavnom se slaže 23,7% i to je ukupno 38,7%. Neodlučnih je 28,6%, dok se sa ovom tvrdnjom uglavnom ne slaže 12,8%, dok se uopšte ne slaže 19,9% ili ukupno 32,7% stanovnika BiH. 


Grafikon 2.

Sa tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti se slaže 19% Hrvata, dok se 24% njih uglavnom slaže. Neodlučnih Hrvata je 36%, dok se 5% uglavnom ne slaže, a 16% uopšte ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 43% Hrvata, dok je za mješovite brakove njih 21%.

Sa tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti se slaže 12% Bošnjaka, dok se 21% uglavnom slaže. Neodlučnih Bošnjaka je 28%, dok se 16% njih uglavnom ne slaže, a 22% uopšte ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 33% Bošnjaka, dok je za mješovite brakove njih 38%.

Sa tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti se slaže 21% Srba, dok se 34% njih uglavnom slaže. Neodlučnih Srba je 26%, dok se 10% njih uglavnom ne slaže, a 8% uopšte ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 55% Srba, dok je za mješovite brakove njih 18%.

Sa tvrdnjom da se „ne bi trebali miješati sa pripadnicima drugih naroda putem nacionalno mješovitih brakova“ u potpunosti se slaže 5% Bosanaca, dok se 7% njih uglavnom slaže. Neodlučnih Bosanaca je 27%, dok se 16% njih uglavnom ne slaže, a 44% uopšte ne slaže. Protiv mješovitih brakova je 12% Bosanaca, dok je za mješovite brakove njih 60%.

 

Frontal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog