Sport

Каришик-Кошарац: Поносна сам на своје досадашње резултате!

Најбоља бх. биатлонка и трострука учесница олимпијских игара у Ванкуверу (2010), Сочију (2014) и Пјонгчангу (2018), Паљанка, Тања Каришик – Кошарац након досадашњих 15 година година професионалне каријере у скијашком трчању и биатлону са поносом каже да се поноси својим резултатима у домаћим, балканским, европским, свјетским и олимпијским такмичењима оствареним до сада. А биће их, ако Бог да још!

Она протеклих дана вриједно, уз напорне тренинге ради и припрема се за предстојећа ФИС такмичења у биатлону, која ће доћи са новом зимском сезоном.

Резултат тог напорног рада јесте и златна медаља коју је освојила на недавно одржаној ФИС трци у Македонији.

Иза ње су најбољи резултати у домаћим такмичењима, као и на међународним попут Балкан купа и ИБУ-а (Европа купа), гдје је постигла најбољи женски резултат у историји бх. биатлона.


Прве кораке направила је у Палама, а да се бави овим спортом није одлучила сама, већ су је на то наговориле другарице. Каже да је била мало неспретна у почетку, али да је касније упорношћу све исправила, и замислите, три пута учествовала на Зимским олимпијским играма!

„Своје прве кораке сам направила 2003. године у Руди, у Палама. На мој први тренинг наговориле су ме другарице, иако тада нисам ни знала о каквом се то спорту ради. У почетку сам често падала, али била сам јако упорна и брзо сам напредовала“, започиње Тања разговор за Фронтал.


Додаје да се првом медаљом окитила исте године на Двориштима, локацији за битлонске стазе у близини Јахорине, када је и званично почела да тренира.

Двије године касније почињу за њу, како каже, озбиљне трке. Одлази на међународни камп у Словенију, гдје постиже побједу у укупном поретку за јуниорке и сениорке, иако се тада такмичила у категорији јуниорки.

„Касније сам побиједила и на Међународној трци „Циљеви и снови“, а која ме је јако мотивисала за даља такмичења и побједе. Свакој медаљи се једнако радујем, али бих можда издвојила медаљу за укупног побједника Балкан купа, као и освајање 19. и 23. мјеста на ИБУ (Европа) купу“, истиче Каришик-Кошарац.

Према њенима ријечима, резултат постигнут те године на ИБУ купу био је и до сада остао најбољи женски резултат у историји бх. биатлона.

Посебан тренутак у њеној професионалној каријери била је када је успјела да испуни норму за одлазак на њене прве Зимске олимпијске игре 2010. године у Ванкувер, у Канаду.

„Норма за Ванкувер је свакако најпосебнија, зато што сам тада била јако млада и што сам је испунила у посљедњем моменту. Та година је била изузетно напорна, како за мене, тако и за мог тренера Томислава Лопатића. Били смо упорни, много смо тренирали и на крају се исплатило“, каже Каришик-Кошарац и додаје да је успјех био отићи у ЗОИ у Канаду.

Међутим, одушевљење кад су у питању велика, свјетска такмичења, попут ЗОИ није недостајало ни испуњењем норме за наредну, зимску олимпијаду 2014. године у руском Сочију.

„Све је било на врхунском ниову, неописиво. Наравно, и Ванкувер и Пјонгчанг су били одлични, али на мене је Сочи оставио најјачи утисак“, каже Каришик-Кошарац.

Она додаје да је најбољи резултат на досадашње три олимпијаде постигла на посљедњој, у јужнокорејском Пјонгчангу ове године.

„То је негдје и логично, старија сам, искуснија, а пуно тренинга је иза мене. Не жалим ни за чим, јер за услове које ми имамо и одакле долазимо, правимо одличне резултате“, каже Каришик-Кошарац.

Њу у наредном периоду очекују бројни ИБУ и свјетски купови, као и Свјетско првенство, међународне ФИС трке и домаћа првенства, о чему ћемо накнадно писати.

Тања Каришик-Кошарац је рођена 23. јула 1991. године у Сарајеву. Основну школу, гимназију и Факултет за спорт и физичко васпитење завршила је у Палама, гдје и данас живи.

Репрезентацију Босне и Херцеговине представљала је на многим домаћим, балканским, европским и свјетским такмичењима, као и на Зимским олимпијским играма 2010, 2014 и 2018. године. Члан је и Смучарског клуба „Романија“ из Пала.


Фронтал/Миљан Рашевић
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog