Sport

Почиње 24. Међународни меморијални турнир „Рајко Кушић – Куша“

У организацији Џудо савеза Републике Српске и Џудо клуба „Рајко Кушић-Куша“ из Пала у суботу, 22. септембра 2018. године у СПЦ „Пеки“ у Палама, одржаће се 24. меморијал посвећен легендарном паљанском и српском џудисти Рајку Кушићу.

Ове године, на турниру ће учествовати полетарци, млађи и старији пионири, кадети, јуниори и такмичари у категорији до 23 године на првенству Републике Српске, у мушкој и женској категорији.

Свечаном отварање турнира је предвиђено за 10:30 часова, док ће пола сата касније почети такмичење.

Рајко Кушић - Куша био је познати југословенски и српски џудиста, и борац ВРС током рата у Босни и Херцеговини. Као спортиста освојио је 53 медаље и 24 пехара. Био је двоструки сениорски првак Југославије у џудоу (1983. и 1986 године). Као борац, одликован је Орденом Карађорђеве звијезде II реда. 

Кушић је рођен у Рогатици, 21. јуна 1955. године, од оца Душана и мајке Василије. Као дјечак се досељава на Пале гдје се уписује у основну школу, коју завршава у Сарајеву, а средњу на Палама. 

Паралелно са поласком у средњу школу, уписује се у Џудо клуб „Босна” гдје учи прве кораке ове племените вјештине. 

Рат је прекинуо једну изузетну спортску каријеру. Кушић је у ратној 1992. изабран за другог спортисту Републике Српске. Осим на спортском пољу, истакао се и као борац Војске Републике Српске, за шта је добио Орден Карађорђеве звијезде II реда.

Живот Рајка Кушића се прерано завршио, 2. септембра 1994. године, када је погинуо у саобраћајној несрећи код Рогоушића, у близини својих Пала. Тада се угасио живот једног врхунског спортисте и младог човјека који ће остати упамћен по великим спортским побједама и побједама у отаџбинском рату.

 

Фронтал/Миљан Рашевић
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog