Republika Srpska

Изградња модерне енергане за еколошки чистије Пале

Општина Пале већ годинама има проблем који се односи на измјештање Градске топлане из центра, јер осим што нарушава изглед модерног Студентског трга, на којем се налазе факултети, стамбене зграде и Саборни храм Светог архангела Гаврила, дим из топлане током гријне сезоне се шири улицама Палама и загађује околину.

Идеја да се Градска топлана измјести у круг некадашње фабрике мотора ФАМОС на Коран постоји одавно, али до реализације тог пројекта никада до сада није дошло.

Међутим, нова идеја да се тај дио трга уреди за друге сврхе и да се загађеност ваздуха смањи представљена је данас кроз пројекат који обухвата измјештање дотрајале топлане и изградњом модерне енергане у кругу ФАМОС-а.

Директор Електродистрибуције Пале Љубомир Мрда појашњава да би кључ за покретање овог постројења била био-маса, чиме би Пале, као један од туристичких центара Републике Српске биле еколошки чистије и безбједније.

Мрда каже да би реализација овог пројекта могла да се деси у наредне двије године, те када дође до пуштања у рад ове енергане, створиће се услови за гријање комплетних Пала, производњу електричне енергије и стварање савременог спортско-рекреативног центра, којем је топлотна енергија потребна.

Бивша Фабрика мотора ФАМОС Коран-Пале, која је однедавно у рукама општине Пале, која на том мјесту планира да изгради индустријску зону и отвори нова радна мјеста, посједује стару котловницу, која би могла да послужи у пројекту измјештања топлане и изградње енергане.

Начелник општине Пале каже да је у свему овоме веома важно да се ради о еколошком пројекту и да досадашњи ради Градске топлане не морају да страхују да ће остати без посла, напротив, сви ће бити запослени у енергани.

„У наредних неколико година морамо бити спремни да ријешимо овај пројекат, који се односи на стварање новог извора топлотне енергије, који би уједно гријао Пале и створио могућност за гријање базена у рекреативним спортским центрима“, каже Југовић.

Југовић наглашава да су пројекти попут овога нешто што треба да остане иза њих и да буде на понос свих грађана, те да се ради о једном амбициозном пројекту.

Вриједност изградње модерне енергане би требала да кошта око 20 милиона марака.

 


Фронтал/Миљан Рашевић
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog