Sport

Олимпијска шампионка Специјалне олимпијаде Луси Мејер у посјети Удружењу „Сунце“

Вишеструка олимпијска шампионка Специјалне олимпијаде, портпарол партнерства УНИЦЕФ-а и портпарол за дјецу са потешкоћама у развоју УНИЦЕФ-а Луси Мејер посјетила је јуче своје пријатеље у Удружењу за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама „Сунце“ у Палама, са којима је разговарала о могућностима побољшања положаја особа са инвалидитетом, које желе да се баве спортом.

Мејерова је новинарима рекла да она кроз представљање свог примјера жели да помогне дјеци са и без потешкоћа у развоју, да остваре и покажу свој потенцијал и да раде све оно што она има прилику да ради.

„Желим им помоћи да остваре прилику да се играју, похађају школу заједно са осталом дјецом, да се баве спортом, инклузивним спортским активностима и да воде активан живот“, каже Мејерова.

Она додаје да је то за њу веома важно, јер када су дјеца заједно, онда она имају прилику да уче једна од других, као и од наставника и свих оних који им помажу у њиховом развоју.

Директор Удружења „Сунце“ Миленко Вујиновић истиче да је ова посјета својеврсно признање овом удружењу за развој спорта за особе са инвалидитетом, те њихово укључивање у спортске организације и све оно што спорт обухвата.

„Ми смо годинама, учествујући на Специјалној олимпијади дошли до нивоа да нам је већина дјеце укључена у неки од спортских клубова и да су резултати тренинзима са другим спортистима, постала далеко боља“, каже Вујиновић.


 Миленко Вујиновић

Он додаје да су представници Удружења „Сунце“ у посљедњих неколико година остварили значајне резултате на такмичењима под окриљем Специјалне олимпијаде.

„Његош Михаиловић је био најбоље пласирани бх. репрезентативац освојивши шесто мјесто у „М2“ групи. Ми остварујемо најбоље резултате у баш тим, најјачим групама, гдје су најбољи спортисти“, истиче Вујиновић.

Као „круну“ свега тога, Вујиновић издваја омладински тим овог из овог удружења, који је добио улогу да представља БиХ међу 57 земаља Европе и Евроазије, те да развија програме који за сврху имају унапређење спорта у школама и укључивање спортиста у рад клубова.

Један од Младих лидера инклузије Специјалне олимпијаде, који се активно бави промоцијом инклузивног спорта у БиХ, Његош Михаиловић, рекао је новинарима да се већ три године бави овим типом промоције спорта и да му ова посјета и прилика да се дружи са Луси много значи.

Михаиловић каже да је на пољу спорта остварио значајне резултате, посебно када се ради о биатлону, гдје је на такмичењу у Аустрији прошле године освојио 5. и 7. мјесто у трци на 1.000 метара.

Њега у наредном периоду очекује пут у Уједињене Арапске Емирате, у Дубаји, гдје ће учествовати на такмичењу у атлетици. Осим поменута два спорта, Његош је јако добар стонотенисер, што нам је данас презентовао у „мечу“ против Луси Мејер.


Његош Михаиловић

Луси Мејер је активисткиња која је до сада помогла прикупљање више од 500.000 америчких долара за различите програме УНИЦЕФ-а намијењена дјеци.

Удружење „Сунце“ основано је 1999. године и има мисију побољшања услова живота дјеце са сметњама у развоју. Дјеца са потешкоћама у развоју су укључена у сва културна и спортска дешавања у заједници.

 

 

Фронтал/Миљан
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog