Društvo

Пракса за студенте са инвалидитетом значајан искорак у савременом животу

У оквиру пројекта „Trans2Work“, намијењеном особама са инвалидитетом, данас је у Центру за подршку студентима са инвалидитетом на Филозофском факултету у Палама одржан Округли сто са намјером да се студентима са инвалидитетом пренесу позитивна искуства студената који су обавили радну праксу у региону.

Једна од излагача са данашњег предавања Милица Јечић каже да је пракса кроз коју је прошла била одлична прилика и велико искуство за њу.

Јечићева, иначе студенткиња Факултета за производњу и менаџмент из Требиња, каже да је имала прилику да праксу обави у фирми из Београда која се бави пројектовањем електричних инсталација и освјетљења.

„Овај пројекат је веома значајан за особе са инвалидитетом, јер том праксом рушимо баријере у својој глави. Када сам требала да кренем у Београд размишљала сам да ли ћу моћи да се снађем, да ли ћу моћи да идем градским превозом и још милион питања због мог инвалидитета“, каже Јечићева у изјави за Фронтал.


Она додаје да сналажењем и тим ситуацијама, особе са инвалидитетом шире своје видике и тако руше све баријере које се налазе пред њима.

„Тако да је ова пракса за особе са инвалидитетом с тог аспекта најзначајнија, а наравно сам рад и сама пракса много значи свима, не само особама са инвалидитетом“, додаје она.

Јечићева каже да стање у Републици Српској, када се ради о особа са инвалидитетом, довољно говори кад знамо да је Влада Републике Српске у прошлој години финансирала стипендије за само седам студената са инвалидитетом.

„То ограничење није било зато што је Влада тако одредила, него зато што се само толико студената пријавило за стипендије. Та информација нам говори да нам је високо образовање на лошем нивоу, када се ради о приступачности особама са инвалидитетом“, наводи она.

Једна од ментора пројекта „Trans2Work“ кроз који је основан Центар за подршку студентима са инвалидитетом на Филозофском факултету Пале доц.др Ранка Перућица за Фронтал каже да је повод за одржавање данашњег Округлог стола била жеља да се студенти информишу о начину и условим одржавање праксе у партнерским земљама у Србији и Црној Гори.

„Они су се пријавили на размјену студената, која је била понуђена у самом пројекту и активностима које су се реализовале кроз сам пројекат. Пројекат транзиција студената са инвалидитетом са високошколских установа је дао значајан искорак у препознавању самих потреба студената, односно особа са инвалидитетом“, каже Перућица.

Она истиче да су они у склопу самог пројекта, осим поменутог центра, реализовали низ значајних активности.

„Тај Центар је опремљен асистивном технологијом, која ће омогућити бржи и лакши процес учења и стицања знања студентима са тјелесним инвалидитетом, студентима са оштећењем вида, као и свим другим студентима“, каже Перућица.

Она каже да Центру могу да приступе све друге особе са инвалидитетом и они који нису студенти и они који желе да постану студенти.

Осим Центра, како Перућица каже, полазници Центра за едукацију студената са инвалидитетом могу да користе веб портал, на којем имају могућност да се пријаве сви заинтересовани послодавци.

Центар за подршку особа са инвалидитетом биће ускоро опремљен литературом, како за менторе тако исто за студенте, односно полазнике овог центра.

 

 

Фронтал/Миљан Рашевић

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog