Republika Srpska

Održana konferencija "Privreda Republike Srpske od 2019. do 2022. godine - dijalog za budućnost"

Danas je u Banjaluci održana konferencija "Privreda Republike Srpske od 2019. do 2022. godine - dijalog za budućnost", koju je organizovala Vlada Republike Srpske a učesnici su, između ostalih, predstavnici bankarskog i nevladinog sektora, kao i lokalnih zajednica.

Konferenciji su prisustvovali premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici Unije udruženja poslodavaca i Privredne komore, te brojni privrednici. Pored Vlade RS, organizatori konferencije  su bili i Unija udruženja poslodavaca i Privreda komora.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da je Republika Srpska imala uspješno ekonomsko kretanje, da ima likvidan budžet i nema dramatičnih zaostataka u isplatama, što se može vidjeti i iz smirenih socijalnih reakcija.

Takođe, on je izjavio danas u Banjaluci da Investiciono-razvojna banka /IRB/ Srpske može da pomogne razvoju privrede, jer je portfolio banke viši od milijardu KM, a dnevno stanje računa iznad 100 miliona KM.

"Formiranje IRB-a bila je dobra stvar za ekonomiju, jer je 600 miliona KM stavljeno na raspolaganje, a danas je njen protfolio viši od milijardu KM, što govori da ima perspektivu da pomogne razvoju naše privrede", rekao je novinarima Dodik, nakon konferencije pod nazivom "Privreda Republike Srpske od 2019-2022. godine - dijalog za budućnost".

Dodik se zahvalio svima koju su uspjeli da zadrže realnu proizvodnju u Srpskoj.

"Republika Srpska danas je u 16. kvartalu u kojem ima rast domaćeg proizvoda, a povećava se i broj zaposlenih. Pokrivenost uvoza-izvozom je 75 odsto, a ova generacija vlasti u Srpskoj naslijedila je ovo na nivou od 35 odsto. Imamo i nominalni rast domaćeg proizvoda koji je prije 12 godina bio negdje oko pet milijardi, a danas je viši od 10 milijardi KM", podsjetio je Dodik i naveo da su povećana i izdvajanja za poljoporivredu.

Cvijanović: Cilj povećanje plata

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da bi za dodatno unaprjeđenje privrede trebalo nastaviti sa njenim rasterećenjem i usmjeravanjem sredstava nakupljenih po tom osnovu na plate radnika u Srpskoj, što je Vlada radila u posljednjem periodu.

Cvijanovićeva je istakla da cilj mora biti povećanje plata, te u vrlo kratkom roku najniža plata mora iznositi 500 KM, a prosječna 1.000 KM.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić rekao je da i poslodavci razmišljaju o povećanju plata, ali da je to moguće samo na realnim osnovama, jer bi fiktivno povećanje bez realnih prihoda svaki kolektiv dovelo do stečaja ili prestanka rada.

"Plate možemo povećati smanjenjem javne potrošnje, poreza i doprinosa. Uslov je i uvođenje novih tehnologija, povećanje produktivnosti", naveo je Škrebić.

On je ocijenio da ljudi iz BiH ne odlaze samo zbog visine plata, već i političke situacije koja ima uticaj na razvoj privrede.

"Da bi privredna stabilnost bila na većem nivou i da bi privredni ambijent bio bolji, prvi i osnovni uslov je politička stabilnost. Dok imamo ovakvu situaciju u BiH teško je govoriti o nekakvoj privredi", konstatovao je Škrebić.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić kaže da je potrebno isključiti "nerad iz rada", odnosno, prestati plaćati pauze.

"Imamo zakonom regulisanu četrdesetčasovnu radnu sedmicu od koje se dva i po sata ne radi i kada se preračuna, to je 6,7 odsto. Predlažemo da se za toliko povećaju plate, a da se pauze kao takve koriste, a ne plaćaju. Tako bismo obezbijedili viši stepen konkurentnosti naših proizvoda. Pauze na godišnjem nivou koštaju 180 miliona KM", rekao je Đurić.

On smatra da postoji i veliki broj prazničnih dana, te je izračunao da jedan dan praznika u neto iznosu prema sadašnjim prosječnim platama košta 10,3 miliona KM.

 

Izvor: rtrs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog