Intervju

Милош Поповић: Сликарство као животни позив

Академски сликар Милош Поповић из Источног Сарајева сликарством је почео да се бави прије осам година, као студент новинарства на Филозофском факултету у Палама, када је по први пут купио платно и боје.

Поповић за Фронтал открива да је његов почетак у свијету сликарства више био као хоби, али је убрзо то схватио као животни позив.

Фронтал: Шта сте у почетку сликали и како сте проналазили инспирацију?

Милош Поповић: Класично подржавање стварности. Изазов као аматера био ми је да ствари представим у свом видљивом облику, што реалније. Мислим да је то логичан слијед код сваког почетника. То сликарство скоро да је било лишено озбиљне естетике, као гране филозофије. Мотиви су били уобичајени за реално сликарство, портрети, мртва природа...У то вријеме, као почетнику, инспирације никада није мањкало. У великој већини један од покретача као и данас је утицај других умјетника.

Фронтал: Колико до сада имате „озбиљних“ радова иза себе и које слике су најпродаваније данас?

Милош Поповић: Озбиљно је све што мислим да је тако окарактерисано. Тако да под „озбиљне“ слике убрајам неколико слика које су дио једног концепта који је настао у претходне три године, а са којима сам се представио на самосталној изложби. Што се тиче продаје слика, никада нисам сликао нешто што сам мислио да бих касније могао продати, сем наравно наруџби појединаца. Већином се траже слични мотиви, потребно је вријеме да се створи одређени круг људи који ће од вас куповати слике, без обзира на мотив и тему.

Фронтал: Како гледате на сликарство данас у Републици Српској? Колико је оно цијењено као професија и колико људи су спремни потрошити новца за квалитетну слику?

Милош Поповић: Генерално, стање је лоше. Мали број млађих сликара се бави само сликањем. На неки начин, потребно је истрпити вријеме да би се могло пристојно живјети од тога. Куповина слика није нужна, спада под луксуз, тако да ослонити се само на домаће тржиште је тешко, јер би били приморани сликати јако тешко. Постоји много интернет сајтова гдје се купац може упознати са вашим радом и то је најбољи начин неке трговине на свјетском тржишту.


Фронтал: Колико пута сте до сада излагали своја дјела и како сте задовољни посљедњом, самосталном изложбом?

Милош Поповић: До сада сам имао четири самосталне изложбе, од тога три у галерији „Манџић“ у Тузли, реализоване у претходне три године. Излагао сам неколико пута на колективним изложбама као студент Ликовне академије. Што се тиче моје посљедње изложбе у галерији „Collegium Artisticum“, могу рећи да је то била „круна“ мог досадашњег рада. Све најбоље што сам до тада насликао било је изложено. Циклус  под називом „Паралелне реалности“ од 14 слика настао је у претходне три године. „Collegium Artisticum“ је галерија која није комерцијалног типа, тако да ми је била част добити прилику да излажем први пут самостално баш ту. Посјећеност је била изузетно добра, критика је прошла одлично, тако да сам на неки начин задужен да се још боље представим у неком наредном периоду.

Фронтал: Какви су планови за наредни период?

Милош Поповић: Имам одређене идеје. Већ одавно „вртим“ у глави и правим скице. Важно је знати шта желиш, да, кад кренем са сликањем, не улазим баш у непознату авантуру. Тренутно радим наруџбе, па чим то завршим крећем са мојим мотивима.

Милош Поповић је рођен 14. фебруара 1988. године у Сарајеву. Иако је уписао студије новинарства, одлучио је слиједити своју љубав ка кисту и платну, па 2017. године завршава студије на Академији ликовних умјетности у Сарајеву, на Одсјеку за сликарство.


Добитник је неколико признања и награда за ликовно стваралаштво.



Фронтал/Миљан Рашевић
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog