Intervju

Филмски караван „Пут филма“ за децентрализацију културе и филмске умјетности

Под окриљем Првог кадра у саставу Форум театра, чији је циљ едукација и презентација позоришног, филмског, видео, ликовног, литерарног и музичког стваралаштва, нашао се још један пројекат под називом Филмски караван – Пут филма.

Селектор и умјетнички руководилац Међународног филмског фестивала „Први кадар“ Александра Митрић – Штифанић за Фронтал каже да је Филмски караван – Пут филма јединствен филмски пројекат, чији је основни циљ децентрализација културе културе и филмске умјетности и школовање младе филмске публике.

Фронтал: Како теку припреме за реализацију Филмског каравана и о каквом се пројекту тачно ради?

Митрић-Штифанић: Филмски караван „Пут филма“ је јединствен филмски пројекат, чији је основни циљ децентрализација културе и филмске умјетности и школовање младе филмске публике, која ће се кроз умјетност документарног, кратког играног и анимираног филма приближити филмској умјетности у културно недовољно развијеним срединама.

Истражујући културни живот младих у источном дијелу Републике Српске сматрамо да је неопходно да се културне манифестације усмјере и на најугроженија подручја када је у питању задовољење културне потребе, прије свега општине у којима је биоскопски живот у изумирању или га уопште нема.

Са том идејом, Филмски караван је кренуо у мисију 2016. године, када је обишао шест општина Републике Српске: Братунац, Милићи, Соколац, Рогатица, Трново и Шамац. Захваљујући Министарству просвјете и културе у Влади Републике Српске, које финансира овај пројекат од дијела прихода од игара на срећу, караван наставља свој пут.

Ове године програм ће се реализовати у 5 општина Републике Српске: Власеница, Братунац, Сребреница, Шековићи и Осмаци и тиме створити могућност за развој културе не само ових општина, него и цијеле Републике Српске.

Филмски караван почеће своју мисију у Братунцу 29. октобра, 2018. године са пројекцијима документарних, кратких играних и анимираних филмова, Мастерклас предавањем нашег истакнутог документаристе професора Драгана Елчића и радионицом анимираног филма, чији су водитељи Никола Мајдак и Ана Недељковић, вишеструко награђивани аниматори из Србије.

Фронтал: Колико сте задовољни досадашњим радом Форум театра?

Митрић-Штифанић: Тим који чини Форум театар своју мисију културе у Источном Сарајеву започео је још прије 25 година, окупљајући младе умјетнике око једне значајне идеје, стварања платформе за развој културе града у настајању.

У складу са тим, можемо да кажемо да се културни живот Источног Сарајева развијао са манифестацијама које је организовао Форум театар: Међународни фестивал луткарских позоришта за дјецу, који сљедеће године слави свој 20. јубилеј, Међународни фестивал поезије за дјецу и младе, који се ове године одржава у децембру, по 17. пут и Међународни филмски фестивал „Први кадар“, који ће се у новембру одржати по 12. пут, као и друге културне манифестације и програми. 


Касније је организацију филмског фестивала преузело Удружење Продукција Први кадар, чији је оснивач био Форум театар.  С обзиром на чињеницу да смо дали посебан допринос школовању позоришне и филмске публике, развоју луткарске и позоришне умјетности за дјецу, унапређењу и развоју кинематографије на простору цијеле Републике Српске, можемо да кажемо да смо задовољни учинком, али наше највеће задовољство је задовољна публика.

Фронтал: Чини се, колико год се трудили, култура никако да се избори на прво мјесто у Источном Сарајеву, зашто је то тако?

Митрић-Штифанић: У друштву у ком живимо, култура, а прије свега мислим на умјетност се на неки начин маргинализује, јер под утицајем глобалних медија и друштвених мрежа неке друге вриједности долазе на прво мјесто.

Али, зато ми, који се бавимо умјетношћу морамо да утичемо на јавност и апелујемо колико је за младе људе неопходна едукација, како би се код њих створиле културне потребе и омогућило њихово задовољење. Образовни систем, такође мора да одигра значајну улогу у том процесу.

Фронтал: Источно Сарајево ће коначно добити нову зграду позоришта. Колико је то важно за развој културе генерално у овом граду?

Митрић-Штифанић: Некада нисте могли да замислите већу варош без позоришта, што говори о томе колико је та установа значајна за развој културе и умјетности у једној средини, прије свега градској. Велики је напредак што ће град Источно Сарајево добити зграду позоришта, али је сада неопходно радити на формирању позоришта као установе, како би  позоришни живот у Источном Сарајеву почео да се одвија континуирано, а то је веома озбиљан процес и надам се да ће градске власти имати то на уму, када се буде формирао позоришни тим.

Фронтал: Ко вам пружа највећу подршку у реализацији свих активности на подручју Источног Сарајева?

Митрић-Штифанић: Наша највећа подршка је наша публика, посебно публика Лут феста, за коју су сви капацитети Културног центра понекад мали, јер се често за неке представе тражи и карта више. Веома је значајна сарадња са Културним центром и Општином Источно Ново Сарајево, са којима смо потписали Меморандум о сарадњи, као и са основним и средњим школама Источног Сарајева. Општина Источна Илиџа подржава готово све манифестације од самог почетка, док Град Источно Сарајево суфинансира само Лут фест. Поједини привредници града су препознали значај манифестација и помажу у њиховој реализацији. Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске пружа највећу подршку.

Фронтал: Какве су даље активности по питању Форум театра, шта ће те нам то ново представити?

Митрић-Штифанић: За 20. Лут фест припремамо много изненађења, јер нас јубилеј обавезује да фестивал буде најбољи до сад и већ смо увелико у припремама. Поред тога, у току је конкурс и припреме за фестивал пооезије, а тренутно  смо у продукцији документарног ТВ серијала „Азбука старих заната“, који је подржан од стране Министарства кулутуре и информисања Републике Србије, а чије се емитовање ускоро очекује на Радио телевизији Републике Српске.

Биографија:

Александра Митрић-Штифанић рођена је 3. јануара 1982. године у Сарајеву. Факултет драмских уметности завршила је у Београду 2006. године, на одсјеку за продукцију драмских уметности и медија.


Добитник је награде "Бојан Лукић" за ученика генерације Катедре за филмску и ТВ продукцију 2001. године, а филмом и телевизијом се бави од 1996. године.

Радила је као аутор дјечјих емисија у продукцији РТРС, а затим као извршни продуцент ТВ емисија, рекламних спотова, предсједничких кампања, намјенских и документарних филмова и серијала за водеће домаће и стране продукције.



Фронтал/Миљан Рашевић 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog