VIDEO

Najstarija osoba kojoj je ikada izdat pasoš je bio faraon Ramses II (VIDEO)

Vjerovali ili ne, 1976. godine faraonu Ramsesu II Egipat je izdao pasoš skoro 3.000 godina nakon njegove smrti, zato što je njegova mumija išla na izložbu u Francusku.

Ramses II, kralj u drevnom Egiptu, bio je izuzetno popularan i mnogi ga smatraju najmoćnijim faraonom koji je živio. Sin Seti I, Ramses je dobio ime Prince Regent, kada je imao 14 godina i vjeruje se da je došao na prijesto prije nego što je napunio 20 godina.


Mladi faraon vodio je brojne vojne kampanje, pobjedivši pirate, osvajajući imperije u inostranstvu i smanjivši pobune kod kuće. Njegova vojna moć napunila je državnu kesu koja mu je omogućila da izgradi ogromne spomenike i ogromne grobnice za sebe.

Piramide su izgrađene 1.500 godina prije Ramsesovog vremena. Umjesto da se fokusira na izgradnju jedinstvenog spomen obilježja, imao je zgrade duž rijeke Nil izgrađene u njegovu čast. 

Bio je odgovoran za izgradnju hrama Abu Simbela i Ramesseuma - ogromnog mrtvačkog hrama. Među njegovim najpoznatijim spomenicima su grobnica za ljubavnika Nefertarija i kolosalnu statuu koja teži preko 100 tona.

Ramses II je prvobitno bio sahranjen u grobnicama u Dolini kraljeva, ali je kasnije više puta pomjeran od strane sveštenika koji su se plašili pljačkaša. Na nekim mjestima je proveo samo tri dana, a sveštenici su svoja djela zabilježili na omotima na njegovom tijelu. Uprkos njegovom bogatstvu i moći u životu, njegov sarkofag je izgubljen, a do njegovog ponovnog otkrivanja bio je u pogoršanom stanju.

To je podstaklo egipatske vlasti da traže pomoć kako bi ga očuvali sredinom sedamdesetih godina. Našli su svoje stručnjake u Francuskoj i nerado odlučili da prenesu 3000 godina staru mumiju u Pariz. Međutim, da bi napustio zemlju, čak i kralj od tri hiljade godina mora da poštuje pravila. Egipat je tražio da svi koji napuštaju zemlju, živi ili mrtvi, imaju odgovarajuće papire. 

Studija u Parizu pokazala je da je Ramses bio visok pet metara i sedam inča i imao crvenu kosu. Našli su ratne rane, artritis i zubni apsces. Poslije tog postupka, odmah se vratio u Egipat bez ikakvih pravnih problema.

 

 

Izvor: ripleys.com

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog