Banja Luka

Ugodi sebi uz „Gotiva knedle“ (FOTO)

I Banjaluka ima svoje mjesto posvećeno knedlama.

Omiljena poslastica skoro svačijeg djetinjstva bile su knedle, te neodoljive i ukusne okruglice koje su krasile svaku trpezu. Prva asocijacija na njihov pomen je sigurno „knedle sa šljivama“, rekli bismo tradicionalna receptura ali danas ipak na jedan moderniji nači, pa tako uz malo magije i kreativnosti mogu biti i sa Nutelom, makom, borovnicama, bijelom čokoladom i drugim sastojcima.

U Banjaluci, u ulici Nikole Pašića, nalazi se lokal pomalo neobičnog naziva „Gotiva knedle“, prvi kocept poslastičarnice sa domaćim knedlama. Lokal radi od početka septembra, izazvao je veliko oduševljenje građana, ima svoju već stalnu klijantelu i postao je jedno od omiljenih mjesta u gradu gdje uz prijatan ambijent i opuštenu atmosferu možete uživati uz omiljenu poslasticu.

„Ljubav prema kuvanju se rodila još u ranom djetinjstvu, od devete godine ali je to u početku više bilo slano, a slatko manje. No, međutim prije jedno dvije godine kada sam boravila u Beogradu bila sam u jednoj poslastičarnici ovakvog tipa i jako mi svidio taj koncept. Tako smo suprug i ja došli na ideju da tako nešto započnemo u Banjaluci. Uslijedila je potraga za poslovnim prostorom i pripremanje raznih vrsta knedli“, započinje priču vlasnica lokala Jana Uzelac, rođena Trebinjka sa stalnom adresom u Banjaluci, po zanimanju profesor italijanskog jezika i književnosti i srpskog jezika i književnosti.


(Jana Uzelac)

Jana ističe kako je skoro godinu dana neprestano pravila knedle, kako bi pronašla vrstu krompira koja najbolje odgovara za pravljenje knedli. U izradi koristi isključivo bijeli krompir koji su kuva sa korom, a potom se kombinuje sa mješavinom brašna. Nakon što je vremenom isprobala sve kombinacije i došla do finalnog rezultata, prijatelji su bili ti koji su dali konačnu ocjenu.

„Mnogo puta sam zvala svoje prijatelje da probaju knedle, a na kraju kada sam napravila svih deset zvala sam svoju kumu koja takođe obožava da pravi slatko, kako bi probala sve.“, priča nam Jana i dodaje da će uskoro obogatiti ponudu sa još dvije vrsta knedli od kojih je jedan sa aromom karamele. Takođe, u planu su i knedle sa aromom viskija, badema, jabuke ali i slane knedle.


Jana sa ponosom ističe da se sve pravi od prirodnih sastojaka, bez umjetnih dodataka i bojila. Tako na primjer, crvenu boju dobija od sušene cvekle, dok bordo dobija od sušenog hibiskusa. Kao veliki nedostatak u eksperimentisanju sa aromama ističe lošu ponudu i nemogućnost da pronađe potrebne sastojke poput neslanih pistacija, ekstrakta badema i slično.

Na pitanje zbog čega je lokal dobio naziv „Gotiva knedle“, Jana odgovara:

„Dok smo sjedili sa dizajnerom, moja sestra je slučajno rekla „meni se sviđa gotiva“. Dizajner koji je radio logo je rekao da se i njemu to sviđa i da je i on mislio predložiti isto. Razmišljala sam o tom prijedlogu jer se zapravo koristi žanrovska riječ, pa sam razmišljala da li je to nešto lijepo ili nešto „klošarski“, ali je u suštini više asocijacija na nešto lijepo. I eto, ispostavilo se da se i narodu to sviđa“, kaže Jana.

Ne krije podršku svoje porodice, posebno kako kaže svog supruga i svoje majke.

„Kada sam odlučila da krenem u ovaj posao, nekako se sve bilo odužilo sa planiranih tri na devet mjeseci, što me je prilično umorilo, pa sam u jednom trenutku izgubila vjeru i nadu hoću li više dočekati da krenemo sa poslom. Tako da su mi suprug i mama bili najveća podrška na ovom putu“, priča Jana.

Svjedoci smo sve većeg broja odlazaka mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, ali ova mlada i uspješna žena je dokaz da se uz malo truda, volje i upornosti može lijepo živjeti, uspjeti i pronaći "mjesto pod nebom" i u svojoj zemlji, a mladim ljudima poručuje da slijede svoje snove.

„Mladim ljudima bih preporučila da slijede svoje snove, kome je san da ide vani i da živi podržavam. Ja sam dok sam se školovala mnogo boravila u Italiji, ali sad kada sam porodična žena ne razmišljam o odlasku vani jer sam se ovdje ostvarila. Takođe, poručila bih mladim ljudima da polako krenu ka svome cilju, jer ko ima jaku želju, na kraju se sve posloži i sve se ostvari. U to sam se uvjerila na svom primjeru, gdje je bilo mnogo teških situacija iz kojih sam mislila da nema izlaza ali se uvijek potrefe neki dobri ljudi i nametnu se dobre okolnosti, pa na kraju sve bude super", poručuje Jana.

„Gotiva knedle“ će vas očarati svojim veselim i toplim enterijerom uz uslugu vrijednog i nadasve veselog osoblja, pa ako ste do sada mislili da su knedle samo sa šljivama a u Banjaluci ste, ne propustite ovo odlično mjesto i priliku da obogatite svoje čulo ukusa nekim drugim i neobičnim aromama i sami se uvjerite u vrhunski kvalitet ovih „gotivnih knedli“. 


Ali, ako ipak nemate vremena da uživate u predivnom ambijentu ovog lokala svakako isoristite prilku i tražite od ljubaznog osoblja da vam spakuje knedle za ponijeti pa možete uživati u svom automobilu, u kancelariji ili kući.

 

Autor: Danka Savić

 

 

Blog