Izgubljeni u tranziciji

Jakub Skalnik, ambasador Republike Češke u BiH: Republika Češka podražava integraciju BiH u EU

Bosna i Hercegovina je jedna od šest zemalja na koje se Republika Češka fokusira kada je u pitanju razvojna saradnja, ističe ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik, u intervjuu za Frontal. Na godišnjem nivou ova pomoć iznosi 3 miliona evra, a realizuje se kroz oko 40 projekata svake godine.

FRONTAL: Ovdje ste od 2015. godine. Koliko ste zadovoljni odnosima između Češke kao članice EU i Bosne i Hercegovine, koja je na tom putu i u kom smjeru bi ti odnosi trebalo da idu?

SKALNIK: Siguran sam da su odnosi između Češke Republike i BiH odlični. Ti dugogodišnji odlični odnosi između Čeha i ljudi iz Bosne i Hercegovine, Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, imaju dugu tradiciju i istoriju, još od vremena Austrougarske kada prvi Česi dolaze i naseljavaju se u BiH. Danas u Bosni i Hercegovini živi više od 200 stanovnika češkog porijekla. Dakle, kao što sam rekao, odnosi su vrlo dobri. BiH je za Republiku Češku jedna od šest zemalja na koje se fokusiramo kada je u pitanju razvojna saradnja. Svake godine u BiH finansiramo oko 40 projekata i njihova ukupna vrijednost je tri miliona evra na godišnjem nivou. Ova godina je posebna, jer je Vlada Republike Češke odlučila da donira milion evra za pomoć Graničnoj policiji BiH. Potpisali smo sporazum sa Ministarstvom bezbjednosti BiH, a novac će biti iskoršten za kupovinu opreme za graničnu policiju. Takođe, Republika Češka podržava integraciju BiH u EU i NATO.

FRONTAL: Koji su to najvažniji projekti koje je podržala Ambasada Češke Republike u BiH? Šta biste još izdvojili pored spomenute pomoći Graničnoj policiji?

SKALNIK: Postoje tri sektora gdje mi finansiramo projekte. Prvi sektor podrazumijeva obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost, drugi sektor je reforma javne uprave, a treći je upravljanje prirodnim izvorima kao npr. prečišćavanje otpadnih voda i drugo. Teško je reći koji projekti su najbitniji, ali na primjer, mi smo nakon poplava 2014. godine u BiH donirali 500.000 KM. Te iste godine je i bivši Ambasador Republike Češke u BiH prvi posjetio Doboj, Maglaj i druge poplavljene opštine da vidi na koji način se može pomoći. Zatim smo u Gradačcu finansirali rekonstrukciju i modernizaciju pročišćavanja otpadnih voda, a ukupna vrijednost ovog projekta bila je više od 1,1 miliona evra.  U Brčkom smo završili projekat gdje smo finansirali laboratoriju za kontrolu kvaliteta mlijeka, ukupne vrijednosti 1,3 miliona evra. Osim toga, imamo i na desetine drugih projekata.“


(Svečanost otvaranja centra za obrazovanje i prikupljanje u Brčko poljoprivrednoj zadruzi u Brčkom)

FRONTAL: Ono što mi u BiH znamo o Pragu jeste da je to prijestonica češke i evropske kulture, grad u kome su se uvijek školovali mnogi talenti iz BiH i bivše Jugoslavije, posebno iz oblasti filma. Kako ste sada zadovoljni kulturnom saradnjom Bosne i Hercegovine i Češke Republike?

SKALNIK: Kulturna saradnja bi mogla biti bolja i aktivnija i mislim da obje strane mogu uraditi mnogo više da bismo imali veće razmjene i posjete umjetnika, muzičara, glumaca i pisaca. Mi smo potpisali sporazum o dogovoru o saradnji između naših država u oblasti kulture i obrazovanja i sada obje države moraju ispoštovati ovaj dogovor u praksi. Trudimo se dovesti u BiH umjetnike iz Republike Češke, trudimo se da organizujemo izložbe, projektujemo filmove i organizujemo neke manje koncerte, da imamo prezentacije čeških pisaca. Na primjer, ove sedmice smo imali prezentaciju najznačajnijih čeških pjesnika Petra Hruške i Ivana Wernischa. Mislim da postoji prostor za poboljšanje kulturne saradnje.

FRONTAL: Češka je vjerovatno najuspješnija tranzicijska priča Evropa, koja je nakon pada komunizma uspjela zauzeti neki smjer prema tržišnoj ekonomiji, provesti prilično uspješnu privatizaciju i oporaviti industriju. Mi smo u BiH prilično nezadovoljni svim tim procesima tranzicije i privatizacije. Koje su to po Vama lekcije koje bi Bosna i Hercegovina mogla da nauči od Češke kad je riječ o tranziji i putu u EU? 

SKALNIK: BiH mora da se fokusira na reforme ekonomije i javne uprave, jer je potrebno kreirati transparentno ekonomsko okruženje i zato je neophodna odgovornost političara, jer se oni prvenstveno moraju fokusirati na svoj posao. Mi smo imali mnogo ekonomskih problema, kao i problema sa reformom javne uprave, ali vrlo je bitno da smo prepoznali greške koje smo uradili i da smo bili sposobni da ih ispravimo. Imamo iskustva sa procesima koji su bitni za integraciju u EU i NATO i želimo da pomognemo BiH sa brojnim rješenjima ovih izazova. Kao što sam već rekao, najbitnije je kreiranje vladavine prava i dobre uprave, a da bi se to desilo nužno je da se političari fokusiraju na reforme i službu građanima.


 

D.M./Frontal

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog