Tweetintervju

Imer Muhović: Trebaće još radno sposobne populacije da ode vani dok ne dođemo u situaciju da stvari krenu na bolje

O CIK-u, suhom mesu, uhljebima i savršenom zločinu smo cvrkutali s Imerom Muhovićem, Bosancem sa španskom adresom .


@FrontalPortal: Ma ne možemo vjerovati da je kod nas toplije nego u tim ljepšim, južnijim krajevima

@ImerM1: Vjerujte, ja sam danas izašao iz stana, napravio piruetu i vratio se unutra, ne izlazio ja danas nigdje.

@FrontalPortal: Eto, bar malo da nas utješite da ne moramo previše zaviditi na onim predivnim slikama koje znate objaviti s pauze na plaži 

@ImerM1: Taman kad prođe to kasno ljeto u Bosni ovdje će proći ova hladnoća u Španiji, pa se vraćam vađenju masti svojih followersa. Jer ja brinem do njihove linije.

@FrontalPortal: Zahvaljujemo od srca na toj brizi.  Nego, recite nam je li se slegla prašina nakon izbora i Vaših analiza? Jeste li uspjeli malo predahnuti?

@ImerM1: Poslije izbora mi se toliko ljudi javilo sa izvrsnim idejama da sam trenutno u nekom stanju šoka, tj. imam još puno posla, ali sve to jako uspješno ignorišem.

@FrontalPortal: To znači da posao zapravo tek kreće?

@ImerM1: Upravo tako. Ovo do sad je bilo ubiranje voćki sa relativno niskih grana. Trenutni dio posla zahtjeva matematičko modeliranje i objavu koda i podataka, a to moram jako pažljivo izvesti.

@FrontalPortal: Koliko Vam vremena treba da nastane samo jedna mapa sa svim analitičkim podacima koje tako velikodušno dijelite čak i sa onima, čiji posao zapravo radite? Govorimo, jasno, o CIK-u

@ImerM1: Sat - sat i po. Zavisi od podataka. Naravno tome je prethodilo par mjeseci, možda čak i godina rada da bih to sad završavao za sat i po.

@FrontalPortal: Vi ste pekli svoje analitičko iskustvo za vrijeme studija. Jeste li ikada zažalili što ste krenuli tim putem budući da baš previše zanimljivo ne zvuči provoditi mjesece analizirajući podatke?

@ImerM1: Tokom studija sam znao zažaliti, zbog nesigurnog career patha. Kad sam već počeo raditi u struci i ne baš, meni je to interesantno, ima neki zen u završavanju frustrirajućeg projekta koji vučete mjesecima.

@FrontalPortal: Budući da su Vaše analize i mape za vrijeme Opštih izbora početkom oktobra izazvale pravo oduševljenje i pohvale, je li Vam se ikada iko iz CIK-a javio na tu temu?

@ImerM1: Iz CIK-a niko nikad, mada mi nije jednostavno doći do kontaktnih podataka. Ako CIK napravi Twitter profil, možda mi se i jave 

@FrontalPortal: Mislimo da niste jedini. Većina se žali. Možda bude bolje. Znate ono, nada posljednja umire 

@ImerM1: Možda, vidimo do sljedećih izbora, ja ću biti spreman, nadajmo se da će i oni 

@FrontalPortal: Jeste li imalo iznenađeni krajnjim rezultatima izbora pošto ste mjesecima prije analizirali prijašnje izbore, izlaznost ili je sve ostalo u nekim granicama kako ste i predviđali?

@ImerM1: Ni mrvice nisam iznenađen. Centar-lijevo koalicijama sam se nadao, centar-lijevo ćemo izgleda i dobiti. Od revolucija nema ništa, samo spora al stabilna reforma.

@FrontalPortal: Nekako se o reformama samo piše a zapravo ih nigdje nema na vidiku. Osim ako, možda, uzmemo u obzir "reforme" dogovorene uz kafu i kolače

@ImerM1: Moguće je da su reforme poput globalnog zagrijavanja, tu je, dešava se, al toliko sporo da je to teško primjetiti u svakodnevnom životu.

@FrontalPortal: Dosta ovih teških tema. Ajmo malo o nečemu ljepšem, kao recimo o knjizi iz forenzičke genetike a na kojoj ste i Vi radili 

@ImerM1: E to je tek teška tema!

@FrontalPortal: Zašto?

@ImerM1: Mislim, u pitanju je udžbenik, započet prije 4 godine sa kolegama s fakulteta. U međuvremenu sam promjenio tri radna mjesta i skoro pa i zaboravi na isti, al drago mi je da je izašao, sa tim mojim, koliko god sitnim doprinosima. Nije baš štivo koje će vam pomoći da izvedete savršeni zločin, ali ako kad budete ležali u zatvoru zbog DNK dokaza, ta knjiga vam može pomoći da shvatite po kojem osnovu ste se našli u istom 

@FrontalPortal: Smatramo da ne bismo baš trebali pričati o savršenim zločinima. Znate, kod nas se sve prati pa će još ispast da zajedno nešto dogovaramo. Ali eto, dobro je znati da i takav jedan udžbenik postoji 

@ImerM1: Čisto akademski naravno, s jednim od urednika bi na predavanjima raspravljali o toj temi, ali nikad nismo uspjeli da dođemo do tog savršenog scenarija, tako da smo svi na vrijeme odustali od kriminala i posvetili se studijima 

@FrontalPortal: Mudra odluka  Prođe studij. Sad ste naveliko u poslovnom svijetu. Radite gdje drugi odmaraju. Šta Vam najviše nedostaje u tuđini?

@ImerM1: Porodica i suho meso. Tako kad god se vratim da vidim porodicu znaju da me treba čekati suho meso.

@FrontalPortal: Sve više mladih odlazi iz BiH. I Vi ste igrom slučaja počeli raditi u Španiji. Tako s distance gledano, mislite li da imaju generacije koje tek stasavaju ikakvu budućnost u svojoj domovini?

@ImerM1: Za sad ne. Ne vjerujem da smo došli do te prelomne tačke. Trebaće još radno sposobne populacije da ode vani dok ne dođemo u situaciju da stvari krenu na bolje, jer drugih opcija neće biti.

@FrontalPortal: Malo strašno takve prognoze zvuče, zar ne?

@ImerM1: Više uzbudljivo. Treba malo straha, posebno u ovima koji profituju od lošeg stanja u BiH, privatnih profitera i javnih uhljeba. Jedni neće imati koga da plaćaju 400 KM, drugi neće imati od koga da parazitiraju.

@FrontalPortal: Koliko je "uhljebljivanje" problem u Španiji? Je li izraženo kao kod nas?

@ImerM1: Da, mada im plate nisu toliko visoke u odnosu na ostatak populacije, pa se i ne diže tolika frka. Jedan čovjek iz Cadiza 6 godina uopće nije dolazio na posao, radio u vodovodu, niko nije primjetio.

@FrontalPortal: Vjerovatno ima takvih i kod nas ali još uvijek prolaze ispod radara.

@ImerM1: Sigurno, al ovdje nema toliko klijentelizma, pa je čak i moguće izgubiti posao na budžetu.

@FrontalPortal: To je već ovdje nezamislivo, barem ne bez tužbi koje će na kraju rezultirati vraćanjem zaposlenika na posao i isplatu zaostalih primanja

@ImerM1: Ovi su svjesni svojih nedostataka u području javne administracije i s vremena na vrijeme ih znaju i riješiti, mada i to nije uvijek na bolje.



Frontal/Toni Sarajlić
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog