Svijet

Izvještaj Grupacije Svjetske banke o unaprjeđenju poslovanja - BiH na 89. mjestu od 190 zemalja

Ekonomije u regionu Evrope i centralne Azije ubrzale su dinamiku reformi u cilju unaprjeđenja lakoće poslovanja za domaća mala i srednja preduzeća, kaže izvještaj Grupacije Svjetske banke Doing Business 2019: Trening za reformu, koji je danas objavljen.

Bosna i Hercegovina je u ovogodišnjem izvještaju rangirana 3 mjesta niže od prošle godine. Pozicija BiH je na 89. mjestu – dosta iza ostalih zemalja zapadnog Balkana. 


(Izvor: doingbusiness.ogr)

Ovogodišnje lošije rangiranje ne znači nužno da se poslovno okruženje u BiH pogoršalo. To ustvari naglašava činjenicu da su druge zemlje poboljšale svoje poslovno okruženje putem značajnih reformi, i time su postale konkurentnije, dok u BiH nije došlo do poboljšanja ni u jednoj od oblasti koje se mjere u izvještaju.

Po sveukupnoj lakoći poslovanja, rangiranje ostalih zemalja zapadnog Balkana je sljedeće:  Makedonija (10), Kosovo (44), Srbija (48), Crna Gora (50), i Albanija (63).


(Izvor: doingbusiness.org)

U regionu Evrope i centralne Azije, ukupno 54 poslovne reforme su sprovedene tokom protekle godine, u odnosu na 43 reforme prethodne godine. Skoro sve od ukupno 23 zemlje regiona su sprovele reforme koje pomažu otvaranju radnih mjesta i podstiču privatno poduzetništvo.

Gruzija, na 6. mjestu po Doing Business rangiranju, je najviše rangirana ekonomija iz regije Evrope i centralne Azije, a slijed BJR Makedonija (10), Azerbejdžan (25) i Kazahstan (28). Najniže rangirane ekonomije su Tadžikistan (126) i Bosna i Hercegovina (89). Pozicije ostalih velikih ekonomija su sljedeće: Ruska Federacija (31), Turska (43) i Ukrajina (71). 

Ekonomije regiona ostvaruju najbolje rezultate u pogledu upisa nepokretnosti i zaštite manjinskih investitora. U prosjeku je potrebno 20 dana da se završe svi postupci neophodni za prenos nepokretnosti, po cijeni od 2,6 odsto vrijednosti nepokretnosti, u odnosu na 4,2 odsto u zemljama OECD-a sa visokim prihodom, uz isto potrebno vrijeme.

Međutim, region nastavlja da bilježi slabije rezultate u pogledu priključivanja na elektromrežu. U prosijeku, 325 odsto dohotka po glavi stanovnika je cijena koju firma treba da plati da bi dobila priključak na elektromrežu, u odnosu na 64 odsto u zemljama OECD-a sa visokim prihodom.

Od kada je 2003. počeo da se objavljuje izvještaj Doing Business, osnivanje firme i plaćanje poreza su oblasti u kojima je sprovedeno najviše reformi u Evropi i centralnoj Aziji. Kao posljedica toga, prosječno vrijeme za osnivanje firme je drastično smanjeno na 14 dana sa 44 dana 2003., a troškovi su značajno smanjeni sa 21 odsto dohotka po glavi stanovnika 2003. na današnijh 3,6%. Vrijeme koje je neophodno da preduzeće pripremi, prijavi i plati poreze je prepolovljeno na 227 sati, sa 483 sata 2005. (kada je Doing Business počeo da prati naplatu poreza).

 

Frontal/doingbusiness.org

 

Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog