Banja Luka

Za 43 godine na Univerzitetu u Banjaluci diplomiralo 30.000 studenata

Na Univerzitetu u Banjaluci od njegovog osnivanja do danas diplomiralo je više od 30.000 studenata, rekao je rektor ovog univerziteta Radoslav Gajanin na konferenciji za novinare povodom 43 godine rada ove visokoškolske ustanove.

Gajanin je naveo da banjalučki Univerzitet na najnovijoj "Vebometriks" rang-listi zauzima drugo mjesto na listi univerziteta iz BiH, odmah nakon sarajevskog, a da je u Srpskoj na prvom mjestu kada je riječ o nučnim i projektnim aktivnostima. 

On je istakao da trebaju opstati samo najbolji univerziteti, bili javni ili privatni. 

Gajanin je ocijenio da upisne politike za akademsku 2018/2019. godinu nisu bile adekvatne, što se vidi iz broja studenata koji su upisali prvu godinu i dodao da se radi na rješavanju tog problema kako bi upisne kvote i studijski programi odgovarali potrebama tržišta rada. 

On je naveo da će povorom obilježavanja 43 godine uspješnog rada i razvoja Univerziteta 7. novembra u Narodnom pozorištu Republike Srpske biti održana svečana akademija kojoj će prisustvovati rektori iz cijele BiH, regiona i EU, kao i zvaničnici Republike Srpske, predstavnici kulturnog i javnog života. 

Prema njegovim riječima, 9. novembra biće organizovana mini konferencija na kojoj će biti predstavljena naučna dostignuća radnika Univerziteta, pri ćemu će najbolji biti novčano nagrađeni.

Gajanin je dodao da će u okviru obilježavanja Dana Univerziteta 8. novembra biti promovisan 31 doktor nauka, koji su tu titulu stekli u proteklih godinu dana. 

Prema njegovim riječima, u utorak, 6. novembra, biće služen pomen i polaganje vijenaca na Spomen-ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjaluci. 

 

Izvor: srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog