Frontal Blog Challenge

Pozitivni primjeri u Srednjoj školi Konjic

Internet je jedan od najvažnijih medija 21. vijeka kako u BiH tako i u svijetu. 75% stanovnika u BiH ima pristup internetu što je samo za 2% manje od Evropskog prosjeka. Internet nam osim u zabavne, medijske služi i u obrazovne svrhe i postao je jedna od neizostavnih stvari u našem životu.

Učenik sam Srednje škole Konjic koja broji oko 1000 učenika i koja pristup internetu ima samo u kancelarijama Uprave škole i u još 2 kabineta od njih 30. Naš informatički kabinet opremljen je sa nedovoljnim brojem kompjutera i ne može zadovoljiti potrebe jednog odjeljenja sa normalnim brojem učenika, pored toga što taj kabinet nema pristup internetu.

Tu na scenu stupa jedan od pozitivnih primjera u našoj školi, a to je profesor stručnih elektrotehničkih predmeta Hikmet Trnka koji se prvi javno putem društvenih mreža oglasio na tu temu. Njegovo nezadovoljstvo je izraženo kroz riječi: “ Valjda će kabinet informatike Srednje škole Konjic dobiti internet kada BiH uđe u EU“. Taj status je popraćen uz lavinu komentara i dijeljenja, iako je kroz par dana status uklonjen iz nepoznatih razloga.

Dobar dio profesora u ovoj školi dolazi na nastavu samo posla,mrzovoljni, nezainteresovani, dok malobrojni profesori dolaze  na nastavu jer vole da rade sa djecom i vole da prenose znanje čiji je dio i navedeni profesor.  Imao je veliki broj inicijativa za promjenu ali one nisu naišle na razumijevanje od strane Uprave i nekih profesora.On se osim problema zastarjelosti plana i programa, bez podrške Uprave bori i sa problemom nedostatka nastavnih učila i uvodi moderne tehnologije u nastavu. 

Njegova inicijativa Školski edukacijski sistem kroz digitalne učionice je prepoznata i implementirana. Na sistemu Google suite je radio samostalno uz interesovanje mladih profesora i ta platforma omogućava postavljanje nastavnih sadržaja, primjera i zadataka u digitalnoj formi kojima svaki učenik ima pristup sa svog mobilnog telefona ili računara.

Iako donacijama, dobili smo Smart interaktivnu tablu i par tabli za pisanje markerom koje su stajale neiskorištene u skladištu naše škole. Profesor je inicirao i realizovao da se tim tablama opreme dva kabineta za praktično osposobljavanje tehničkih škola pa su te učionice dobile i internet pristup.

Međutim tokom raspusta i ljeta došlo je do nekih promjena, izabrana je nova školska Uprava, direktorica i zaposleni su novi mladi profesori koji su napokon počeli da radi na poboljšanju radnog okruženja i za profesore i za učenike pa su odbačene inicijative počele da se realizuju. 

Inicijativa Vijeća roditelja o besplatnom kursu programiranja za sve zainteresovane učenike predvođena profesorom Trnkom i mladim profesorima je skoro spremna i pred svojom je realizacijom. 

Danas dok ovo pišem, gledam kako priključuju internet u naš kabinet informatike, postavljaju Wi Fi mrežu i kako stvari idu na bolje. Stvarno se divim ljudima koji na svoj posao ne dolaze zbog posla nego iz ljubavi prema njemu!

 

Autor: Sejo Ivković
 
#FrontalBlogChallenge
 
Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH. 


Povezane vijesti:
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog