Sport

Чудо на "Маракани": Звезда савладала вицешампиона Европе (ФОТО)

"Црвено-бели" остварили прву победу у елитном такмичењу головима двоструког стрелца Милана Павкова - 2:0 (2:0)

Вероватно ни најзагриженији навијачи Црвене звезде нису могли да се надају да ће њихови љубимци успети да постигну гол против актуелног вицешампиона Европе, Ливерпула, а још мање да ће њихова екипа савладати славни енглески клуб. Ипак, чудо се догодило и „црвено-бели” су головима двоструког стрелца Милана Павкова успели надиграју великог противника и да остваре прву победу у Лиги шампиона откако се такмичење игра у овом формату и под овим именом: Црвена звезда - Ливерпул 2:0 (2:0).

Изабраници Владана Милојевића су остварили највећу победу у новијој историји клуба, а имајући у виду однос снага ова два тима и једну од већих у историји јер су успели да савладају тим који је 20 пута вреднији од њиховог. Наиме, играчи Ливерпула су према "Трансфермаркту" процењени на 913 милиона евра, што их чини четвртом највреднијом екипом на планети, док сви играчи српског шампиона вреде 43,9 милиона. Ова победа добија још више на значају уколико се у обзир узме да су Звездини фудбалери пре овог сусрета убедљиво поражени од Пари Сен Жермена (6:1) и Ливерпула (4:0).

Изабраници Владана Милојевића су тријумфовали баш на дан када је 1973. године Црвена звезда елиминисала Ливерпул у Купу шампиона и укупним резултатом 4:2 се пласирала у четвртфинале. Меч четвртог кола Лиге шампиона два тима су дочекала у различитом расположењу пошто је српски шампион имао минималне шансе да се пласира у наредну рунду, док се „црвени” боре за прву позицију са Наполијем и Пари Сен Жерменом.

Тренер „црвено-белих” Владан Милојевић на овом сусрету није могао да рачуна на нападача Ричмонда Боаћија чије место у стартној постави је заузео Милан Павков. Милан Родић, Марко Марин и Вујадин Савић, који нису играли на прошлом сусрету, су се опоравили од повреде и заузели своје место међу најбољих једанаест играча, док је Душан Јованчић заиграо уместо Бранка Јовичића.

Са друге стране његов колега Јирген Клоп није у Београд довео Џердана Шаћирија, швајцарског репрезентативца албанског порекла, који је летос гол против Србије славио показивањем „албанског орла”. Немац је поручио да је његова екипа дошла да игра фудбал, а не да се бави политиком. Он у стартну поставу није уврстио ни Роберта Фирмина уместо ког је заиграо Стариџ, док је на „клупи” остао и Фабињо ког је заменио Милнер.


Играчи који су 1973. елиминисали Ливерпул

Овације за играче који су елиминисали Ливерпул

Пре почетка сусрета публика, која је до последњег места попунила највећи српски стадион, је овацијама поздравила Кирила Дојчиновског, Станислава Карасија, Јована Аћимовића, Владимира Петровића Пижона и Слободана Јанковића који су пре 45 година остварили велику победу против Ливерпула.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog