Banja Luka

Milunka Savić i Spomenko Gostić dobijaju ulice u Banjaluci?

Po srpskoj heroini Velikog rata i ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja Milunki Savić trebalo bi da bude nazvana ulica u banjalučkom naselju Ada, ukoliko ovaj prijedlog bude prihvaćen na sjednici Skupštine grada Banjaluka 22. novembra.

Uz ovu, nazive će dobiti još 28 ulica u naselju Debeljaci, Karanovac i Dragočaj koje su se do sada vodile kao bezimene.

Glavna ulica u naselju Debeljaci trebalo bi da dobije ime po Diani Budisavljević, humanitarki austrijskog porijekla koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila 15.336 uglavnom srpske djece iz ustaških logora u NDH.

U naselju Debeljaci ulice će dobiti Spomenko Gostić, odlikovani najmlađi borac Vojske Republike Srpske, dr Gavro Vujičić, Milan Janković, akademik Branko Milanović, Risto Kremenović, Uroš Milinković kao najmlađa žrtva ustaškog pokolja počinjenog u Bijelom potoku, te Stojan Miletić.

U naselju Barlovci nazive će dobiti tri ulice - glavna ulica dobiće naziv dr Todora Tode Jeremića, dok će dvije ulice nazive dobiti po Vukašinu Mandrapi, srpskom starcu iz sela Klepci u Hercegovini koji je ubijen u logoru Jasenovac 1943. godine i kanonizovan je 1998. godine za svetitelja, te po akademiku Svetozaru Koljeviću.

U naselju Karanovac, odnosno u Jagarama, Ducipolju i Bastasima nazive će dobiti 17 ulica, uglavnom po stradalim pripadnicima Vojske Republike Srpske koji su sa tih područja.

Tako su predloženi nazivi Jagarska, Darka Partala, Siniše Peulje, Slavka Banovića, Voje i Gorana Kajkuta, Ranka Partala, Dragana Vranješa, Braće Kostić, Braće Stanković, Vojvode Uroša Drenovića, Božidara Topića, Ranka Berića, Svete Ristića, Karanovačka, Duška Vučića, Braće Lolić i Braće Vesić.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li visoki predstavnik Valnetin Incko treba da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH?

Rezultati ankete
Blog