Frontal Blog Challenge

Studenti privatnih univerziteta nisu normalni, provjereno!

Ponekad se zapitam gdje smo to pogrešno skrenuli? Zašto nam je sve loše postalo svakodnevnica, a normalno „hejtamo“ na dnevnoj bazi?

Gdje je bila ta sudbonosna raskrsnica na kojoj smo umjesto razvoja i napretka odlučili da skrenemo u pravcu stagnacije, možda ni sami nismo bili svjesni u tom trenutku koji pravac zapravo biramo. We will never know ...


Mladi u Bosni i Hercegovini pri završetku srednje škole, ako žele nastaviti svoje školovanje, imaju dva izbora: državni ili privatni univerzitet. 

Pažljivo birajte, jer u međuvremenu desilo se sljedeće:

1. Dozvolili smo da seksualno nasilje postane svakodnevnica na univezitetima, jer je to jedini način da položite predmet, ali nije normalno da pomoću svog znanja dobijete ocjenu koju zaslužujete?

2. Dozvolili smo da nam postane normalno da student tri godine obnavlja jednu godinu zbog jednog predmeta, najčešće je to zbog pola boda druge parcijale iz tog istog predmeta. Ne kažem ja da treba pokloniti nekome ocjenu, naprotiv svako treba da je zasluži, ali zapitamo li se nekada kakav je to profesor koji u tri godine svog predavanja nije uspio prenijeti znanje svome studentu koje bi zadovoljilo kriterije? To je normalno napominjem, ali je nenormalno „očistiti“ godinu.

3. Dozvolili smo da je normalno da vas neko tokom predavanja omalovažava i ponižava, ali nije normalno da imate prijateljske odnose sa tim istim profesorima zbog obostanog poštovanja u odnosu profesor-student? 

4. Dozvolili smo da je normalno platiti kako biste položili ispit, ali nije normalno plaćati školarinu? 

5. Dozvolili smo da nam usade u glavu da je šestica jedino što zaslužujemo i više od toga ne dobijamo, a napominjem nenormalno je i ne može bez štele 10-ka da se zasluži? 

6. Dozvolili smo da nas ubjede da je studiranje u lošim uslovima normalno, a nenormalno studirati na univerzitetima koji ulažu u poboljšanje uslova studiranja?

IZVINITE, ALI TO NIJE NORMALNO!

Ovaj tekst nije napisan u svrhu omalovažavanja jedne ili uzdizanja druge ustanove. Najbolja stvar koja vam se pruža jeste upravo PRAVO IZBORA i POŠTIVANJE tuđih izbora. Dragi studenti, kojeg god univerziteta, dignite glas, tražite bolje, zahtjevajte bolje! Normalno je da budete dobar student i da studirate u dobrim uslovima. Imate pravo na to!

Napominjem ja sam student privatnog fakulteta, velike predrasude i stereotipe zalijepim na sebe kada to glasno izgovorim, ali uvijek dodam: „i ponosna sam na to!“

Hvala i doviđenja.

 

Autor: Mirela Biković

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH.


Povezane vijesti:

San o svojoj zemlji

Moral u stadu


 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog