Zanimljivosti

"Brodovi duhovi" i dalje stižu na sjevernu obalu Japana (VIDEO)

Drveni brodovi, poznati kao "brodovi duhovi", za koje se vjeruje da su iz Sjeverne Koreje, i ove godine stižu na obale Japana

Obalska straža saopštila je danas da je ove godine stiglo 95 trošnih brodova, u kojima se često nalaze ljudske kosti te ih zato nazivaju "brodovima duhovima", prenijela je agencija AP.

Prošle godina su na japansku obalu doplovila 104 takva broda, navela je obalska straža i dodala da je na njima ukupno nađeno 30 tela, kao i 40 preživjelih osoba.

Vjetrovi i jake struje drvene i slabo opremljene ribarske brodove iz Sjeverne Koreje odvedu prema sjevernoj obali Japana, gde ih svake godine stigne na desetine.

AP navodi da je ovogodišnji porast broja "brodova duhova" možda u vezi sa kampanjom za povećanje ulova ribe u Sjevernoj Koreji, kako bi se povećao izvor proteina za ishranu stanovništva u zemlji koja nastoji da obezbijedi samodovoljnost u snabdijevanju hranom.

Kako bi ispunili uvećane kvote, sjevernokorejski ribari se otiskuju dalje od područja u kojima inače love i rizikuju da povrede japansku ekskluzivnu ekonomsku zonu koja se pruža 200 milja od obale Japana.

Više od trećine tih brodova ove godine stiglo je do sjevernog japanskog ostrva Hokaido, vjerovatno da bi zaobišli patrole japanske obalske straže.

 

Izvor: Novosti
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog