Frontal Blog Challenge

Demo(n)kratija

U svijetu nikad nije bilo više zemalja koje su demokratske, a opet se čini da nikad nije bilo manje povjerenja u tu istu demokratiju.

Ona je inferiornija nego aristokratija jer se zasniva na lažnoj pretpostavci jednakosti. Demokratija nastaje iz shvatanja da će oni koji su jednaki u nekom pogledu, biti jednaki u svim stvarima, a to je prosto nemoguće. 

Demokratija ruši sebe time što pretjeruje u demokratiji. Njen osnovni princip je jednako pravo svih da uzimaju učešća u donošenju državnih rješenja. Na prvi pogled, to se čini kao odlično stanje, međutim ono postaje loše time što narod nema dovoljno obrazovanja da izabere najbolje vođe. Problem je što se danas provodi manipulacija masama pod vidom demokratskog informisanja. Čomski je rekao da je propaganda za demokratiju isto što i toljaga za totalitarnu državu.

Još jedan veliki problem demokratije je taj što danas neke države šire svoju demokratiju putem invazija, okupacija i ratova. Prosto ako vi nećete doći demokratiji, ona će doći vama, milom ili silom. Demokratija je danas metod za osvajanje svijeta i pokazivanje moći. Davno je rečeno da veliki rade ono što hoće, a mali ono što moraju i to nam velike sile i pokazuju iz dana u dan. Mali su slobodni da rade što god hoće dokle god rade ono što im veliki kažu. Onog trenutka kada dođe do otkazivanja poslušnosti, tada se neka zemlja proglašava nedemokratskom i kreće uvođenje demo(n)kratije.

Sve ovo pokazuje da je demokratija danas u dubokoj krizi i da mnoge države, iako demokratske po ustavu, postaju totalitarne. Gledajući šta se sve danas dešava dolazimo do zaključka da je onaj vic da je demokratija proces gdje se dva vuka i ovca dogovaraju oko toga šta ima za večeru istinit.

 

Autor: Ivana Vasić

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH.


Povezane vijesti:

Suze moje mame!

Ko je stariji: policajac ili vozač?

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog