Zanimljivosti

Krater Jezero na Marsu dobio ime po gradu u BiH

Krater Jezero na Marsu pokazuje nedavnu vodenu aktivnost

Američka svemirska agencija (NASA) kaže da će poslati svoj 2020 Mars rover na lokaciju poznatu kao krater Jezero.

NASA vjeruje da stijene u ovoj gotovo 50km širokoj zdjeli mogu sadržavati zapis drevnog života na planeti. 

Satelitske slike Jezera upućuju na riječnu vodu koja je nekada probila rub i prolazila kroz deltu u veliko jezero.

To je vrsta okruženja koja bi mogla samo podržati mikroorganizme prije nekih 3,5-3,9 milijardi godina.

Ovo je razdoblje kada je Mars bio puno topliji i vlažniji nego danas.

Dokaz za prošlu prisutnost jezera je očita suša, ali Ken Farli (Ken Farley), NASA-in naučnik, rekao je da su također tragovi delte glavna atrakcija.

"Delta je izuzetno dobra u očuvanju bio-potpisa - bilo koji dokaz života koji je mogao postojati u vodi jezera, ili na površini sedimenta i jezerske vode, ili moguće stvari koje su živjele u predjelu uz rijeku te su saprane i pohranjene u delti ", rekao je novinarima.

Višestruki tipovi stijena Jezera, uključujući gline i karbonate, imaju veliki potencijal za očuvanje organskih molekula koje bi nagovijestile prošlo postojanje života.

Još jedan od ključnih ciljeva robota bit će odabir i "odlaganje" u malim spremnicima uzoraka stijena, koji bi kasnije mogli biti skupljeni i vraćeni u laboratorije na Zemlji radi analize.

NASA sarađuje s Evropskom svemirskom agencijom (Esa) na ovoj inicijativi, ali je neizvjesno kada tačno se epruvete s uzorcima mogu vratiti kući.

Planiranje s Esa-om je u ranoj fazi, rekao je Tomas Curbuhen (Thomas Zurbuchen), NASA-in glavni naučnik. "Zavisno o pojedinostima, to bi moglo biti početkom 2030-ih", objasnio je.

Jezero je smješteno sjeverno od Marsova ekvatora. Ime je dobilo po gradu u Bosni i Hercegovini. Na nekim slavenskim jezicima riječ "jezero" također znači "lake" (eng. lake – jezero).

Krater dubine 500 m odabran je nakon četverogodišnjeg konsultacijskog procesa s Marsovim naučnicima. U anketi napravljenoj na kraju posljednje radionice o odabiru  mjesta istraživanja, on je bio jasni favorit. NASA-ina administracija je sada podržala izbor.

2020 rover se nalazi na robotu Curiosity težine jedne tone, koji je agencija poslala u krater Gale u 2012. godini.

Kada govorimo o instrumentima, novo vozilo je malo drugačije. Ipak, ponovo će imati kamere, robotsku ruku, bušilicu i laser - ali sadrži i novi paket senzora i alata za analizu, a postoji čak i eksperiment koji pokazuje kako budući astronauti mogu napraviti kisik na Crvenoj planeti.

2020 rover će napustiti Zemlju u julu/avgustu iste godine i trebao bi sletjeti 18. februara 2021. godine.

„NASA ima dugo i uspješno djelovanje na Marsu. Od kad je Mariner 4 letio 1965.  pokraj Marsa, kružili smo orbitom, sletjeli smo, istraživali površinu Crvene planete", rekla je Lori Glejz (Lori Glaze), izvršna direktorica NASA-inog odjela za planetarnu nauku. 

 

IZVOR: bbc.com

Priredila: Toni Sarajlić

 

 

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog