Zanimljivosti

Kopaonik nudi dubok snijeg za plitak džep (FOTO)

Kopaonik je najveće skijalište u Srbiji, koje uglavnom privlači početnike i one manje iskusne skijaše, te nudi puno prostora za one koji žele da savladaju svoje tehnike, navodi poznati britanski medijski portal "The Guardian".

Kopaonik prekriven  prelijepim šumama, nudi jedinstven doživljaj svojim posjetiocima i skijaške staze perfektno uređene koje su dobre za početnike, ali i za novčanik.

Kopaonik nije na listi britanskih turističkih kompanija, tako da ova planina predstavlja još neotkrivenu atrakciju, sa gostoljubivim domaćinima i širokom ponudom tradicionalne hrane i pića- rakije, kako navodi Gardian.

U ovom članku se navodi i činjenica da je čitavo odmaralište na Kopaoniku bilo uništeno tokom NATO bombardovanja 1999.godine. Poslije obnove je ponovo postalo popularno odmaralište za cijeli region. Popularnost ove destinacije ne opada ni ljeti, koja je poznata i po tome što je upravo ovdje, prvi teniser svijeta, Novak Đoković napravio svoj prvi teniski trening.


Najviša tačka na Kopaoniku je Pančićev vrh i nalazi se na visini od 2 017 mnv, na kome se nalaze mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka po kome je vrh dobio ime i veliki, bijeli, futuristički toranj, koji je ranije služio kao vojna radarska stanica.

Najveća prednost zimovanja na Kopaoniku jeste cijena. Izuzetno niske cijene u odnosu na Alpe i popularne destinacije za zimovanje. Sedmična karta za ski lift zajedno sa iznajmljivanjem skija košta oko 370 KM (170 funti), što je skoro pola cijene za Val d’isère (ski stanica na Alpima). Kopaonik krasi i 55km trasa koje su kvalitetne i na kojima nema gužve.

Odmarališta zauzimaju manju površinu, ali su ugodna i nude kvalitetne skijaške gostionice i hotele. Neke od građevina imaju prelijepe, kose, drvene krovove koji su dizajnirani da imitiraju oblik četinara. Odmaralište ima nekoliko restorana koji nude tradicionalnu hranu i atmosferu, ali noću se mogu pronaći i noćni barovi sa tehno muzikom. Prednost Kopaonika je i ta što se nalazi na samo nekoliko sati vožnje od Beograda, koji predstavlja regionalni centar kada su u pitanju noćni izlasci.


Kopaonik još nazivaju i „Planina Sunca“, jer sunce sija skoro svaki dan- u prosjeku ima 200 sunčanih dana tokom godine, iako temperatura ide i do -15°C. 

Kopaonik pruža prelijepe pejzaže, jedinstvenu prirodu, svjež vazduh i beskrajno ljubazne domaćine. Svakako dobra preporuka za ugodan i malo drugačiji odmor. 

 

Izvor: The Guardian 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog