Tehnologija

NASA-ina letjelica "InSight" uspešno sletila na površinu Marsa

Skoro deset godina je bilo potrebno da se napravi svemirska letjelica "InSight" i koštala je gotovo milijardu američkih dolara. Na kraju se isplatilo, jer je letjelica uspješno sletila na površinu Marsa, nakon sedam mjeseci putovanja.

Glavni zadatak ove misije biće kopanje tla Marsa i istraživanje karakteristika planete ispod površine. Nakon slijetanja, robotu će biti potrebno nekoliko mjeseci da postavi sve potrebne instrumente na površinu kako bi ispitivanje počelo. 

"InSight" je putovao sedam mjeseci 484.773.006 kilometara krećući se najvećom brzinom od 10.000 kilometara na sat. 

"InSight" nosi instrumente koji detektuju temperature planete i seizmičke pojave koje se zasad nisu mjerile nigdje osim na Zemlji. Letjelica je u tanku atmosferu Marsa ušla brzinom od 19.795 kilometara na sat.

Potom su 123 kilometara dugo slijetanje usporili atmosfera, divovski padobran i rakete. Sedam minuta poslije tronožna letjelica nježno je sletila u središtu puste ravnice poznate kao "Elysium Planitia" koja se nalazi u blizini Marsovog ekvatora.

"InSight" će provesti na Marsu 24 mjeseca, što je približno jednoj marsovskoj godini, bilježiće seizmičke i temperaturne podatke kako bi rasvjetlio misterije o postanku Marsa, ovo bi moglo razjasniti i porijeklo Zemlje i drugih čvrstih planeta u Sunčevom sistemu.

 

Izvor: b92 /net.hr
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog