Frontal Blog Challenge

Zašto (ne)ići na školsku ekskurziju ?

Ekskurzija je sastavni dio kako srednjeg tako i osnovnog obrazovanja. To je jedinstvena prilika koja se ne pruža svaki dan, da sa svojim kolegama iz razreda provedete par dana u nekoj od stranih država naravno ukoliko ste u finansijskoj mogućnosti i imate volju!

Ovaj put neću pisati o finansijskoj mogućnosti odlaska na ekskurziju jer smatram da to zavisi od individue do individue, nego o mogućnostima koje se vežu za one koji razmišljaju o odlasku ekskurziju. Vječna dilema mladog čovjeka, srednjoškolca će ostati da li ići na ekskurziji, ili ipak polagati vozački ispit ili možda nešto treće. Svakako da je vozački ispit potreban radi lakšeg kretanja i obavljanja obaveza ali nije toliko hitan da bi se morao položiti odmah nakon napunjenih 18 godina. Dakle šta nudi ekskurzija?


Obično škola od turističke agencije dobije po 5 ponuda od kojih su 2 u inostranstvo dok su ostale 3 unutar BiH. Većinom prva od njih je varijanta sa najvećom cijenom a to je Europska tura, koju sam i sam posjetio a pod koju se podrazumijeva posjeta Italiji, Monaku, Francuskoj, Španiji koja traje 9 dana. Obično se planira jedno noćenje u Italiji i tri noćenja u Španiji dok ostale noći se provedu u autobusu. 

Boravak u Italiji podrazumijeva noćenje u Lido di Jeselou, posjetu Veneciji, Veroni i u povratku Milanu. Provesti par sati u gradu u kojem se saobraćaj odvija gondolama i čamcima je jako privlačno, a u to ubraja se posjeta kanalu Grande, Duždeva palata, most Ponte Rialto i trg Sv. Marka kao i njegovoj crkvi. Nakon noćenja u Italiji u putu prema Španiji planirana je posjeta Veroni, u koju se ubraja posjeta rimskom amfiteatru, kući Romea i Julije i Gavijevom slavoluku.

Nakon Verone slijedi dug put do Lloret de Mara u Španiji u kojem su planirana 3 noćenja. Taj grad je turistička destinacija sa mnogo lijepih plaža i šetališta i namijenjen je za odmor. Nakon dana odmora u Lloretu iduća 2 dana su predviđena za posjetu Barceloni. Ta posjeta obuhvata posjećivanje znamenitostima grada pod kojima se podrazumijeva katedrala Sagrada Famiglia, šetnja ulicom La Rambla, magične fontane i dvorac Montjuic, luci i akvarijumu grada Barcelone ali i stadionu FC Barcelone.

U povratku iz Španije planirana je posjeta Francuskoj, tačnije gradu Grasseu i Nici u kojima se  posjećuje parfimerija Galimard, rivijere tih gradova. Nakon toga slijedi noćni obilazak Kneževine Monako, u kojem je predviđena posjeta Prinčevoj palači, katedrali Bezgrešnog začeća, kazina i mjesta sa kojeg se pruža nevjerovatan panoramski pogled na dijelove te Kneževine.

U povratku je planirana pauza u Milanu koja traje 9 sati, ta pauza se koristi za posjetu znamenitostima grada Milana pod kojima se podrazumijeva posjetu Galeriji Viktora Emanuela, katedrali Duomo i teatru alla Scala kao i slobodno vrijeme za razgledanje i ostale aktivnosti. 

Pored tri ponude za ekskurziju u BiH postoji i druga ponuda u inostranstvo obuhvata posjetu Budimpešti, Pragu i Beču koja je za trećinu jeftinija od prije navedene varijante. O njoj neću detaljnije pisati jer nisam imao priliku da je posjetim ali ću da pišem o tome da ukoliko većina učenika nije u mogućnosti da finansijski priušti Europsku turu kolege iz razreda i generacije bi trebale da se solidarišu sa učenicima i da izaberu Srednju Europsku turu u cilju većeg uključivanja učenika u ekskurziju. 

Jer ekskurzija je jedinstvena prilika da učenici provedu par dana sa svojim prijateljima i kolegama u inostranstvu, da se dobro zabave i posjete navedene gradove, upoznaju druge kulture s tim da tu priliku vjerovatno nikada više neće imati. Zbog toga savjetujem svima da štede svoj novac za tu prigodu kako kroz kasicu prasicu tako i da u dogovoru s razrednikom na početku srednje škole otvore bankovni račun na koji polažu novac namijenjen za ekskurziju jer vrijedi!

 

Autor: Sejo Ivković

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH.

 

Povezane vijesti:

O tegli životnih vrijednosti

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog