Banja Luka

U UKC-u RS 30. novembra besplatno testiranje na virus HIV

Klinika za infektivne bolesti UKC RS 30. novembra organizuje besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje za sve zainteresovane građane na virus HIV-a, te će se na ovaj način obilježiti Dan borbe protiv HIV/AIDS-a, saopšteno je.

Testiranje će se vršiti brzim, rapid testovima. Svi zainteresovani građani na testiranje mogu doći u Savjetovalište Klinike za infektivne bolesti - prizemlje, ambulanta broj 47 od 07:00 do 19:00 časova.

Medicinsko osoblje Klinike za infektivne bolesti nizom aktivnosti obilježiće Dan borbe protiv HIV/AIDS-a s ciljem smanjenja stigme i diskriminacije oboljelih od ove bolesti.

"Taj dan, mobilna ekipa medicinskog osoblja iz Klinike za infektivne bolesti organizovaće besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje studenata u studentskom domu - Paviljon IV. Takođe, biće organizovana predavanja za studente medicine kao i podjela kondoma učenicima srednje medicinske škole koji taj dan budu imali praktičnu nastavu u Klinici", saošteno je iz UKC-a.

Prema podacima UNAIDS Global Report-a u svijetu 34 miliona ljudi živi sa HIV-om, 2,5 miliona je novoinficiranih, a 1,7 miliona oboljelih je umrlo od AIDS-a i drugih bolesti povezanih sa HIV-om. Na osnovu dostavljenih prijava i analize podataka u Republici Srpskoj do sada je registrovano ukupno 122 oboljelih osoba od HIV/AIDS-a. Od ukupnog broja registrovanih, u 2018. godini prijavljeno je ukupno 9 novih slučajeva, od toga 6 HIV+ i 3 oboljela od AIDS-a. Prema polnoj strukturi, 7  su muškog pola,  a 2 oboljela su ženskog pola. Od ukupnog broja novootkrivenih 7 su autohtoni, a 2 su importovani slučajevi.

U Republici Srpskoj se u sklopu redovnih aktivnosti u kontinuitetu provodi epidemiološki nadzor, nadzor i liječenje osoba sa HIV/AIDS-om, a posebna pažnja se posvećuje ranom otkrivanju inficiranih virusom HIV-a. Od posljedica AIDS-a u Republici Srpskoj do sada je umrlo 20 oboljelih osoba.

 

Izvor: Glas Srpske
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog