Frontal Blog Challenge

Njemačko ponovno skretanje u desno

Poslije Drugog svjetskog rata Njemačka se uspješno odupirala iskušenjima desnog populizma. Nedavno je poklekla.

Horizonti njemačke spoljne politike su se zamračili. Odjednom je spoljna i bezbjednosna politika postala bitna, čak važna za preživjeti. I tačno u tom momentu su se njemačka i evropska politika pokazale kao jako slabe. Njemačka je opet izabrala sopstveni put kad je odlučila da otvori kapije za migrante i time uvalila Evropu u tešku migrantsku krizu. Evropa je u međuvremenu ostala bez spoljnih granica i u jednom trenutku počinje islamizacija Njemačke.

Kao odgovor na tvrdnju Angele Merkel da nema alternative njenoj politici rješavanja evrokrize, na scenu stupa stranka Alternative für Deutschland (AfD). AfD je prije svega okupila konzervativce koji smatraju da je Angela Merkel pomjerila Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU) previše ulijevo svojim odustajanjem od nuklearne energije i obaveznog vojnog roka i podrškom istopolnom braku. AfD se pozicionirala isključivo u odnosu na CDU i tako izbjegla optužbe za povratak nacizmu. 

Dugo je trebalo da se Njemačka pozdravi sa pravilom da je Njemac samo onaj ko ima njemačko porijeklo i tako su i nastali  „Novonjemci”. Ali konzervativci su pronašli načina da se suprotstave i ovom pojmu. Tokom predizborne kampanje su osvanuli plakati AfD-a na kojima je stajalo „Novonjemci? Ne trebaju nam, radije ćemo ih praviti sami” iznad čega se nalazila fotografija trudnice. Njemački mediji se nisu pretjerano trudili kako bi razotkrili nove ekstremiste. Desno ekstremnoj stranci je pošlo za rukom da u dijelovima njemačkog medijskog prostora zauzme jako velik dio. Time se ekstremne pozicije, koje bi još do prije nekoliko godina bile potpuno neprihvatljive, čine društveno prihvatljivima.

Svaki drugi prvačić u hamburškim osnovnim školama je stranog porijekla. I umjesto da se priprema teren za jedno koherentnije društvo, Njemačka se usredotočuje na pitanja nacionalnog identiteta. Time se AfD-u poklanja pažnja koja joj je u suštini i pomogla da dođe do izbornog uspjeha. Angela Merkel je jednom prilikom izjavila da Njemačka bez svojih useljenika danas ne bi bila tako dobrostojeća. I usprkos svemu tome uspon AfD-a je posljednjih godina odveo kao suprotnoj reakciji u njemačkom javnom diskursu. Angela Merkel, koja strahuje od gubitka konzervativnih birača nije bila u stanju spriječiti ovaj proces.

 

Autor: Ivana Vasić

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH.

 

Povezane vijesti:

Hedonizam koji živi u etno selima BiH

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog