Intervju

Марко Качаревић: Људи су се отуђили, драже им је туђе јер нису упознали своје!

Њихова музика дотиче срца и милује душу, пјевају уз благослов патријарха српског Иринеја, раде на обнови духове и националне свијести. Појачки састав "Србски православни појци" пјевањем духовне, националне и етно музике, доприносе очувању културе и идентитета српског народа, и чувају од забораве српску традиционалну музику.

Вођа Србских православних појаца, Марко Качаревић, у интервјуу за Фронтал говори о њиховом настанку, традицији, вјери и непознавању сопствене историје.

 

ФРОНТАЛ: Акапело састав „Србски православни појци“ основан је 2011. године од стране студената Православног Богословског факултета. Како се родила идеја да оснујете хор и да ли сте очекивали да ће ваш ангажман изазвати велико интересовање у јавности и добити изузетно добре критике?

КАЧАРЕВИЋ: Појачки састав Србски православни појци основан је 26. новембра 2011. године. Жеља четворице другара и колега са факултета, даром за песму који поседујемо хтели смо првенствено да улепшамо црквена богослужења. Идеја је расла па поред духовне почели смо да певамо и националну музику, како је идеја расла тако се и број чланова повећавао. Упознавши девојку у једном манастиру која јако лепо пева (Милицу) почео сам да размишљам да у састав прикључим и један женски глас...Убрзо затим Милица нам се прикључује од које ми почињемо да учимо етно песме, самим тим стављамо и етно нумере у наш репертоар. Те исте године долазе нам још две девојке од која је једна данас моја десна рука у екипи (Марија).  Тако да смо у прве две године од формирања имали пет мушка гласа и три женска. Ми смо почели из љубави и радујем се што се та љубав проширила на све слушаоце...Нисмо радили ништа да би привукли нечију пажњу и да би постали некакве "звезде", већ да би радили оно што нам се допада и што нас чини срећним. Наравно да нам данас прија што смо пример младим људима и што смо заинтересовали многе за традиционалну музику.

ФРОНТАЛ: Наступате по благослову патријарха?

КАЧАРЕВИЋ: Певајући и славећи Бога у цркви на Кошутњаку 31. октобра 2013. са патријархом и одушевљењем тамошњег свештенства, Његова Светост патријарх Српски Господин Иринеј даје благослов у даљем нашем раду.

Велика је то ствар имати духовну подршку патријарха јер све што радимо радимо у Славу Божију.

ФРОНТАЛ: Колико бројите чланова и ако можете да представите тренутни састав?

КАЧАРЕВИЋ: Број чланова се стално мења али увек састав има око десетак сталних чланова. Милица, Марија, Невена, Нина, Марко, Вид, Немања, Сретен, Радован, Бранко.


ФРОНТАЛ: Шта је то што бисте посебно издвојили за ових седам година постојања? На шта сте то посебно поносни?

КАЧАРЕВИЋ: Пре два дана обележили смо седам година нашег трајања, концертом нашег подмлатка. Одржали смо четири велика БГ концерта, обишли целу Cрбију и Eвропу, упознали добре људе, стекли нове пријатеље и нешто на шта смо тренутно највише поносни јесте наш подмладак. У протеклих шест месеци радили смо на формирању млађе групе средњошколаца (20) у Барајеву. Пре два дана имали смо и њихов први концерт и тиме показали не само да знамо да певамо већ и да пренесемо знање. 

ФРОНТАЛ: Чињеница је да интересовање публике за духовну музику постоји. Поштовање и знање о традицији и њеним вриједностима је оно што је неопходно, а „Појци“ су се управо посветили очувању и ширењу српске традиције. Колико је битан повратак традицији и вјери?

КАЧАРЕВИЋ: Време у коме ми живимо и радимо је време кича и шунда као и великих порока. Праве вредности се заборављају и омаловажавају, донекле за такво стање смо сами криви, јер сви хоће сјај и раскош. Ми кроз бављење овим позивом или како ми доживљавамо као велику мисију у данашњем времену трудимо се да све што радимо има неки ниво и дух који краси српски народ. Народ то препознаје и зато имамо велики број пратилаца и поштовалаца традиционалне музике...Народ је гладан како духовне тако и традиционалне музике и радујемо се што смо ми једни од оних који раде на обнови духовне и националне свести на један прави начин. 

ФРОНТАЛ: Да ли је непознавање сопствене традиције и коријена једна од највећих мана нашег народа?

КАЧАРЕВИЋ: Не знам да ли је теже поставити или одговорити на ово питање?! Свакако да јесте мана, али покушаћу да кроз кратак цитат дам одговор, а ваши читаоци ће препознати колико знају о традицији, вери и колика им је то мана..."Не видевши Студенице Србин не може имати појма о прошлости свога рода". Многи нису видели манастир Студеницу, окусили њену воду, воду са извора живота... сматрам то као озбиљну ману нашег народа као и та небрига за светињама и примерима наших предака.

Људи су се отуђили, драже им је туђе јер нажалост нису упознали своје. Мислим да ће нас то непознавање православне вере, историје и традиције тек скупо коштати...

ФРОНТАЛ: Наступате широм Србије, недавно сте и наступали на обиљежавању 100 година од ослобођења БОКЕ и уједињења у Будви. Немамо много прилика да вас слушамо у Републици Српској. Зашто је то тако?

КАЧАРЕВИЋ: Наступали смо у Будви на свечаној академији и то је за нас била велика част коју ћемо свакако дуго памтити и покушати да потомцима пренесемо тај осећај. Ми обилазимо све крајеве где живи наш народ али има и она народна: "нигде не идем непозван". Ми смо једино домаћини на нашим београдским концертима, а на остала места идемо искључиво када нас ангажују. У Републици Српској нас народ слуша и поштује, а доказ томе је што долазе на наше БГ концерте...Наступали смо у Бјељини, Брчком, Приједору, Палама, Источном Сарајеву...али све су то биле академије... Очекујемо следеће године велики концерт у Бања Луци :-)

 

 

 

Аутор: Данка Савић

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog