Banja Luka

"Baš po mjeri" - ljepota različitosti ruši predrasude

Učesnici modne revije osoba sa invaliditetom pod nazivom “Baš po mjeri” poslali su iz Muzeja Republike Srpske poruku ljubavi i poručili da je ljepota u različitosti.

Tema ovogodišnje revije bila je roditeljstvo, a crvenim tepihom u četvrtak uveče prodefilovala su 45 učesnika, među kojima su bila djeca sa invaliditetom i njihovi roditelji, ali i roditelji sa invaliditetom i njihova djeca.

Ljilja Novaković, ponosno je prodefilovala sa svojom majkom, a radost zbog učešća u ovom događaju nije krila.

- Srećna sam što se u našem gradu održava ovako nešto i želim da to počne i zaživi i u ostalim gradovima. Riječ je o veoma važnom događaju, jer na taj način razbijamo predrasude prema osobama sa invaliditetom i uključujemo ih u sve sfere živote. Voljela bih da revija postane tradicija u Banjaluci - rekla je Novakovićeva.

Jedna od učesnica bila je i Olivera Mastikosa, za koju je kao majku sa invaliditetom, ovaj događaj važan.

- Obično se lica sa invaliditetom prikazuju kao tužna, i  nezadovoljna, a ova revija pokazuje da smo različiti, ali da nismo toliko tužni i nesrećni koliko javnost misli - rekla je Mastikosa.

Doktorica Snežana Kutlešić-Stević koja je organizovala reviju rekla je da revijom žele ukazati na to da lica sa invaliditetom mogu ponuditi mnogo i da mogu biti roditelji.

- Želimo da ovaj događaj preraste u tradiciju. Ovo je treća modna revija koju smo održali i ovim putem smo svima poslali univerzalnu poruku ljubavi i pokazali ljepotu različitosti - rekla je Kutlešić-Stević.

Naglasila je da je Banjaluka mnogo uradila za osobe za invaliditetom, ali da treba još toga da se uradi.

- Nadam se da će nešto slično organizovati i druge lokalne zajednice jer vjerujem da još uvijek svugdje postoje dobri ljudi koji žele pomoći osobama sa invaliditetom - kazala je Kutlešić-Stević.

Svi učesnici su složni da u Banjaluci nije održana obična revija nego revija kojom se podiže svijest i ruše arhitektonske i sve druge barijere.

U okviru manifestacije nastupili su Vanja Mišić i muzička grupa “Radioničari” koji su svojom izvedbom dodatno uveselili ovaj događaj.

Ljubav prema djeci

Snežana Kutlešić-Steviće rekla je da je roditeljstvo univerzalna stvar i da žele pokazati da su djeca voljena bez obzira na to da li su zdrava ili ne.

- Htjeli smo da pokažemo koliko ljubavi svaka majka daje svojoj djeci i koliko smo sretni što smo roditelji i sa invaliditetom i bez njega - rekla je Kutlešić-Stević.

 

Izvor: glassrpske

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog