EU integracije BiH

Povezivanje mladih Zapadnog Balkana

Evropska unija je prepoznala regionalnu saradnju zemalja Zapadnog Balkana kao jedan od prioriteta za region.

Kako bi promovisali i poboljšali mogućnosti saradnje i pomirenja mladih u regionu, EU info centar, u saradnji s Regionalnim uredom za saradnju mladih (RYCO) i Ministarstvom civilnih poslova BiH, organizovao je panel diskusiju “Povezivanje mladih Zapadnog Balkana.”

“Povezivanje nije samo izgradnja mostova, pruga ili cesta, već je možda i najvažniji zadatak upravo povezivanje ljudi i to je ono što Regionalni ured za saradnju mladih radi. Evropska unija će nastaviti podržavati regionalnu saradnju, unapređenje mobilnosti i povezanosti mladih. Na kraju svega, na mladima je zadatak – mladima Bosne i Hercegovine i regiona da uvedu svoje zemlje u Evropsku uniju i od njih zaista očekuje dosta, ali im se također moraju omogućiti sredstva i RYCO je jedan od načina na koji ih podržavamo” rekao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.


Za Evropsku uniju, mobilnosti, povezanost i regionalna saradnja su ključni za dalji rast i razvoj, naročito u području saradnje mladih. Regionalna saradnja stimuliše proces proširenja Evropske unije i ključna je za provođenje reformskih procesa i održivog ekonomskog rasta Zapadnog Balkana.

Đuro Blanuša, generalni sekretar Ureda za regionalnu saradnju mladih je naglasio da je RYCO rezultat saradnje vlada i inicijativa organizacija civilnog društva te da je RYCO jedan od mehanizama pomirenja u regionu “Radimo sve što možemo da povežemo mlade, ali također i zajednice i ljude regiona na najbolji mogućni način i želimo pružiti mogućnosti mladima da uče jedni od drugih, prevaziđu predrasude i stereotype tako što će zajedno sarađivati, družiti se i razvijati nove projekte.”

Šest projekata koje podržava RYCO su tokom panela predstavili svoje aktivnosti i projektne ideje. Iako neki projekti još uvijek nisu završili sve aktivnosti, uspjeli su postići značajne rezultate u povezivanju mladih, prvenstveno učenika srednjih škola koji su posjetili svoje vršnjake u susjednim zemljama, zajedno sarađivali na kreativnim inicijativama i stvarali nove uslove za unapređenje i dalji razvoj pomirenja i jačanje zajedničkog razumijevanja mladih u regionu.

Uspostavljen tokom Samita zemalja Zapadnog Balkana u Parizu, Regionalni ured za saradnju mladih je neovisni institucionalni mehanizam kojeg su osnovale vlade šest zemalja Zapadnog Balkana, u cilju promovisanja duha pomirenja i saradnje mladih u regionu kroz programe razmjene mladih. Nastavljajući stvarati prilike za mlade u regionu, RYCO također pomaže u jačanju kapaciteta učesnika i korisnika grantova, a uskoro će objaviti i novi poziv za dostavljanje projektnih prijedloga.

 

Autor: Denis Čarkadžić

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog