Frontal Blog Challenge

Bez stresa na solo putovanje

Da nas putovanja obogaćuju, to ne treba napominjati. Iako je u većini slučajeva zanimljivije putovati u društvu, upravo takvo putovanje u jednom momentu može postati naporno i imati kontraefekat.

Pa zašto onda ne isprobati i otići prvi put solo na neko putovanje?! Osjećaj da sam sebi diktiraš tempo razgledanja nekih znamenitosti, fokusiraš se na ono što je tebi u sferi interesovanja i sam istražuješ, brzo će nadmašiti neko putovanje u društvu.

Ključ svakog uspješnog putovanja je u detaljnoj pripremi i planiranju. I sama sam, prije nego što sam prije 11 godina počela sa solo putovanjima, istraživala bezbroj stranica koje se bave upravo ovom tematikom a koje su mi bile od velike pomoći. 

Ovo je pet početnih savjeta koji bi mogli biti od pomoći pri planiranju prvog solo putovanja a od kojih sam i sama krenula.

1. Birajte mjesto na kojem ćete se ugodno osjećati

Prvo solo putovanje treba biti čisti užitak. Cilj je da otputujete i odmorite dušu. Možda za početak ne bi bilo loše krenuti od poznatog mjesta gdje ste nekada već bili i pomalo ga poznajete. Upravo taj efekat prethodnog poznavanja mjesta koje se prvi put solo posjećuje djeluje umirujuće na pojedine osobe, pa su i same odmah opuštenije i sigurnije se osjećaju.

2. Pakujte samo osnovno

Vremenom ćete naučiti da ne morate ponijeti cijei svoj ormar na putovanje od nekoliko dana. Ključ opuštenog planiranja leži u činjenici da vremenom sami shvatite koje su vam stvari suvišne i bez kojih  ćete uspjeti preživjeti putovanje. Osnovna stvar koju uvijek trebate imati na umu je da se trebate pakirati za sve vremenske prilike. Nekada je puno bolje otputovati sa polupraznim koferom u koji ćete u povratku jednostavnije ubaciti sitnice koje kupite prilikom putovanja.

3. Planirajte putovanje unaprijed

Da li je riječ o letovima, voznim kartama ili pak šarmantnim hotelskim sobama u samom centru grada, to sve ne mora „pojesti“ vaš budžet prije nego i krenete na put. Ključ je ponovno u planiranju. Unaprijed rezervirani letovi, karte ili pak sobe preko određenih stranica, znaju znatno uštediti novac. Mnogi dijele linkove za popuste ako preko njih rezervirate smještaj. Iskoristite to. Budite slobodni preko društvenih mreža pitati za link sa popustom. Sigurno će se naći neko ko će vam rado pomoći. 

4. Družite se s drugima

To što putujete sami ne znači da trebate sve dane svoga putovanja sami provesti, bez ikakvog kontakta sa drugima. Upravo ovakva putovanja vam pružaju izvrsnu priliku da se oslobodite, obnovite zahrđali strani jezik koji ste nekada u školi učili i približite se drugim ljudima. Upravo kroz takve kontakte ćete uspjeti sami saznati neke korisne savjete, koje možete ukomponirati u naredno putovanje. Možda dobijete preporuku za fin restoran s domaćom kuhinjom, koji još uvijek nije krcat znatiželjnim turistima i gdje su cijene pristojnije u poređenju u onim izvikanim.

5. Fotografirajte i budite na svojim fotografijama

Fotogarafije s putovanja su divne uspomene kojima se uvijek možete vratiti i uživati u zabilježenim momentima. Ali ne zaboravite biti na svojim fotografijama. Svi se zanesu i fotografiraju krajolike koje posjećuju zaboravljajući da se i sami trebaju naći na njima. Znate ono, ako niste uslikali kao da se nije dogodilo. Pa se time i vi vodite. Zamolite nekoga da vas uslika i zabilježi taj čarobni momenat vašeg putovanja ili jednostavno budite in i napravite selfi. 

Ako vas više zanima tema solo putovanja, posjetite neke od sljedećih linkova koji bi vam mogli biti od pomoći:

https://digitaltravelguru.com/top-50-travel-tips-for-the-first-time-solo-traveler/

https://www.thegaplifediaries.com/10-tips-for-first-time-solo-travellers/

https://sologuides.com/solo-travel-tips/ 

 

Autor: Irma Antonia Plavčić

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Zašto milioni dolara za „umjetničke slike“?

 

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog