Frontal Blog Challenge

Fake is break(ing) – dobrodošli u propagandni rat

Magazin Columbia Journalist Review (CJR), koji izdaje Odsjek za novinarstvo na Univerzitetu Columbia, postavio je štand u New Yorku na kom su izložene novine s lažnim vijestima.


Uredništvo magazina na ovaj način želi skrenuti pažnju na pitanje lažnih vijesti o kojima se posljednjih dana vode žustre rasprave između američkog predsjednika Donalda Trumpa i opozicionih medijskih kuća kao što je CNN. 

(https://adage.com/article/advertising/misinformation-columbia-journalism-review-opens-fake-news-stand-nyc/315444/ )

Lažne vijesti su danas postale izvor zabluda i strahova. Ko plasira sve te lažne vijesti i čemu one u stvari služe? Takozvano žuto novinarstvo ili propaganda koja se sastoji od namjernih dezinformacija, a širi se preko tradicionalnog pisanja ili društvenih mreža. Izostanak kritičkog razmišljanja plodno je tlo za lažne vijesti. 

(https://www.hnd.hr/lazne-vijesti-sve-prisutniji-fenomen2

Mi danas živimo u kulturi laži. Istinite, naučno neoborive, ali za neke neugodne činjenice sve ćečše spadaju pod diskriminaciju ''govora mržnje'', koji nije ništa nego cenzura, tako draga svim totalitarnim režimima. Intelektualci pišu traktate kako bi nam dokazali da je sloboda govora nedopustiva u civiliziranom svijetu, a ona je i stvorila današnji slobodni svijet. Bez slobode govora nema demokratije, bez demokratije je sve farsa. I ne treba se zavaravati onim da u demokratiji nema cenzure. Nijedna vlast nikada nije priznala da se bavi cenzurom, svaka se klela u slobodu govora, ali uvijek je tu neko ''ali''! Na vama je da odlučite hoćete li više vjerovati nekom drugom ili svojim očima. ( https://narod.hr/hrvatska/marcel-holjevac-lazne-vijesti-i-govor-mrznje-ili-vjerujete-li-nama-ili-svojim-ocima )


Priredila: Ivana Vasić

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Gdje ćeš za novu godinu?

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog