Frontal Blog Challenge

Grčki jogurt: Osvježavajući izvor proteina u svakodnevnoj ishrani

Grčki jogurt, za razliku od običnog jogurta, sadrži duplo više proteina i čak do tri puta više dobrih zasićenih masti (ja, iskreno, ne vjerujem u bezmasne jogurte). Njegova kremasta tekstura će osvježiti svako jelo i učiniti ga mnogo lakšim, a najbitnije je da će ga takođe i obogatiti sa velikim sadržajem proteina koji su potrebni našem organizmu da pravilno odvijanje svih funkcija.


Naše tijelo kosristi proteine da bi izgradilo kosti, mišiće, kosu, krv i sve ostalo. Tako da je veoma bitno da ih svaki dan unosimo za pravilno funkcionisanje organizma. Proteini takođe služe kao izvor energije i prenos kiseonika kroz organizam, pa je stoga važna i sama količina proteina koja se unese svakog dana preko hrane.

U prosjeku, jedna porcija (1 šolja ili 250 ml) sadrži oko 12 do 17 g proteina, što je oko 9% dnevnih potreba za odraslu osobu. (Pročitajte više na http://www.healthline.com/how-much-protein-per-day)

“Prema istraživanju sprovedenom od strane Mayo Clinic - Što više starimo potrebno nam je više proteina da bi smo održavali zdravu mišićnu masu. Za odrasle osobe stare 65 godina i više, količina proteina treba da se poveća za 1 do 1.2 g po kilogramu tjelesne mase dnevno.”

Na našem tržištu se u posljednje vrijeme pojavio određeni broj brendova jogurta grčkog tipa, međutim njihov nutritivni sastav je veoma diskutabilan. Sadrže veliku količinu emulgatora, sredstava za zgušnjavanje i šećera. To je sve ono što povećava "lošu" kalorijsku vrijednost, a u drugu ruku smanjuje iskoristivost proteina u probavi. Zbog toga je uvijek bolja opcija napraviti grčki tip jogurta kod kuće.



Pravljenje domaćeg jogurta je zapravo veoma jednostavan proces, za koji vam nije potrebna nikakva specijalna aparatura ni znanje. Samo slijedite jednostavne instrukcije na ovom sajtu, i zagarantovan vam je uspjeh. Svaki put!

Napomena: Kreirano na osnovu tekstova Health Benefits of Greek Yogurt i Homemade Greek Yogurt odakle su preuzete i slike.


Autor: Ana Veselinović

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Fake is break(ing) – dobrodošli u propagandni rat

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog