Frontal Blog Challenge

Balkansko prokletstvo: „Vidjet ćeš ti!“

Fraza koju veoma često sigurna sam i sami koristimo „vidjet ćeš ti“, ali iz nekoga razloga uvijek u negativnom kontestu, jer eto takav smo narod mi ovdje na brdovitom Balkanu. Zašto pozitiva, ako već možemo stvari sagledati sa negativnog staništa.

Nedavno sam sasvim slučajno naletjela baš na članak o tome koji kaže  da upravo ta mračna nota (ne)slavne fraze „vidjet ćeš ti“ nije nužno u proizašla  iz izvjesnih „proročanstava“ ili dokazanih činjenca, već mnogo češće leži u kolektivnoj i univerzalnoj vještini gatanja, izrečenoj od nekog od članova obitelji Vidjećeštivić. A ta kolektivna i univerzalna poenta se uvijek i iznova svodi na to da će xy osoba/okolnost/situacija – ako ne od našeg ili svoga života napraviti pakao, onda nas u potpunosti promjeniti.

A da li ste znali da se naša psiha duplo sporije oporavlja od negativnih misli ili izjava, nego od onih pozitivnih. Možemo to zamisliti kao neki grafikon, gdje kada primimo neku pozitivnu vijest naše raspoloženje naglo skače ka gore, ali se veoma brzo i vraća u normalu, ali situacija sa ružnim vijestima je mnogo drukčija, kada primimo lošu vijest naše raspoloženje naglo pada, ali se ne diže ubrzo na normalu, kao što je to slučaj kod pozitive, u ovim situacijama potrebno je mnogo više pozitivnih vijesti, pozitivne okoline da bi se naša psihološka slika ustabilila.

Čak i društvene mreže, jedna od popularnijih tačnije, naš dragi twitter nam upravo pruža uvid u realnu sliku našeg društva, pronašla sam nekoliko primjera, pa da vidimo i to čudo:






Rekla bih previše pozitive za jedno ovako malo geografsko područje.

Stvar koja mi se najviše svidjela kod članka koji me i inspirisao da ovo pišem jeste upravo sam zaključak i poruka koju on nosi, a ona glasi „Pa sljedeći put, umjesto da osobi koja se npr. priprema za pohađanje auto-škole kažete „vidjećeš kako je teško naučiti voziti/položiti vozački ispit i kako su instruktori u auto-školama idioti i kreteni“, pokušajte s dva-tri KORISNA i praktična savjeta. Sjajan je osjećaj. Vidjećete. „

IZVOR: https://mudrolije.org/vidjeces-ti-kazem-ti-vidjeces/

 

 Autor: Mirela Biković

#FrontalBlogChallenge

 

Tekst je objavljen u sklopu projekta Frontal Blog Challenge. Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Razvijen kao albanski turizam? Savjeti sa albanskih plaža

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog