Zanimljivosti

Naučnici identifikovali ogroman podzemni ekosistem koji sadrži milijarde mikroorganizama

Svjetski tim naučnika našao je ekosistem ispod zemlje koji je dvostruko veći od svjetskih okeana, piše Gardian.

Zemlja je daleko više "življa" nego što se prije mislilo, prema studijama koje otkrivaju bogati ekosistem ispod "naših nogu", a koji je gotovo dvostruko veći od onog koji se nalazi u svim okeanima svijeta.

Uprkos ekstremnoj vrućini, bez svjetlosti, slaboj prehrani i intenzivnom pritisku, naučnici procjenjuju da ova podzemna biosfera obiluje između 15 i 23 milijarde tona mikroorganizama.

Istraživači u Deep Carbon Observatoriju tvrde da se raznolikost vrsta podzemlja može uporediti s Amazonom ili ostrvima Galapagos, ali za razliku od tih mijesta, okoliš je i dalje u velikoj mjeri netaknut, jer ljudi još nisu ispitali većinu podzemlja.

"To je kao pronalazak novog rezervoara života na Zemlji", rekao je Karen Lloyd, vanredni profesor na Univerzitetu u Tennesseeju u Knoxvilleu. "Stalno otkrivamo nove oblike života. Toliko je života unutar Zemlje, a ne iznad nje. "

Tim koji je radio na ovom istraživanju se sastoji od 1.200 naučnika iz 52 zemlje u disciplinama od geologije i mikrobiologije do hemije i fizike. 

Uzorci su uzeti iz bušotina dubokih 5 km dubine i podmorskih mjesta za bušenje radi izgradnje modela ekosistema.

Rezultati pokazuju da u podzemlju postoji 70% zemljinih bakterija, uključujući bodljikave Altiarchaeales koje žive u sumpornim izvorima i Geogemma barossii, jednostanični organizam pronađen kod hidrotermalnih otvora na dubini od 121C na dnu mora.

Jedan organizam pronađen 2,5 km ispod površine zakopan je milionima godina i ne može se oslanjati na energiju iz sunca. Umjesto toga, metanogen je pronašao način stvaranja metana u ovom niskom energetskom okruženju, koje se ne može koristiti za reprodukciju ili podjelu.

Lloyd je rekao: "Najčudnija stvar za mene jest da neki organizmi mogu postojati hiljadama godina. Oni su metabolički aktivni, s manje energije nego što smo mislili da je moguće podržati život. "

Rick Colwell, mikrobiološki ekolog na državnom Univerzitetu u Oregonu, izjavio je da su vremenske prilike podzemnog života potpuno različite. Neki mikroorganizmi žive stotinama godina, jedva se kreću, osim u pomacima na tektonskim pločama, potresima ili erupcijama.

Podzemne biosfere variraju zavisno o geologiji i geografiji. Procjenjuje se da njihova kombinovana veličina iznosi više od 2 milijarde kubnih kilometara, no to bi se u budućnosti moglo proširiti.

Istraživači su rekli da su njihova otkrića omogućila dva tehnička dostignuća: bušilice koje mogu prodrijeti dublje ispod Zemljine kore i poboljšanja u mikroskopima koji omogućuju otkrivanje života na minulim nivoima.

Naučnici su pokušavali pronaći nižu granicu iza koje život ne može postojati, ali što dublje kopaju više života nalaze. Postoji maksimalna temperatura - trenutno 122C - no istraživači vjeruju da će taj rekord biti razbijen ako nastave istraživati ​​i razvijati sofisticirane instrumente.

Ostaju misterije, uključujući i da li se život kolonira iz dubine prem gore ili od dolje prema površini, kako mikrobi reagiraju s hemijskim procesima i što bi to moglo otkriti o tome kako su se život i Zemlja razvili.

Naučnici kažu da neki pronalasci ulaze u područje filozofije i egzobiologije - koja proučava nastanak, evoluciju, rasprostranjenost i budućnost života (bioloških sistema) u svemiru.

 

Izvor: theguardian

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog