Frontal Blog Challenge

Banja Luka kao naša stvarnost? – 25.12.

Osjećam potrebu da treba nešto da kažem, a ne smijem, ne znam kako, kojim riječima, ni na kojem jeziku. Da li sam hrabra jer pričam o tome ili luda jer spominjem to?

Ono što smo gledali u utorak u Banjaluci, nije nešto što se preko noći dogodilo, to je raslo, mi smo ga hranili, šutili i trpili, sada je dovoljno poraslo i osamostaljeno da nam se „oduži“ za svu našu podršku, za sve one momente kada smo zažmirli na jedno oko, progledali kroz prste, svaki puta kada smo se vodili onim poznatim „nek komšiji crkne krava“, svaki put kada smo rekli da nas se ne tiče, nije naša stvar, ni moj problem. 


Sve je postalo vaša i naša stvarnost.

Da li je vaš san da se budite uz ovakve vijesti:

1.  MURIZ MEMIĆ DOŠAO U BANJALUKU Spremni su na sve!

Davor i ja smo u istom bolu, ali izdržaćemo

„Moja borba traje tri godine, ali nećemo odustati. Idemo dalje i valjda ćemo izdržati.“

IZVOR: 6yka.com

2. Šukalo: Policija me maltretirala, bio sam u samnici, ne znam zbog čega sam priveden

„Dobro razmislite gdje živimo, ja moram da se javim porodici jer mi je žena u devetom mjesecu trudnoće i imam dvoje male djece koja su bila u vrtiću, ne znam ni ko ih je pokupio. Pravda za Davida!“

IZVOR: klix.ba

3. Deligacija EU i EUSR u BiH zabrinuti zbog situacije u Banjoj Luci

„Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspjeli izazvati više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i nekažnjavanja u BiH nego bilo koja politička stranka.“

IZVOR: tuzlanski.ba

4. Vasković: Ovo je prevršilo svaku mjeru, to je priprema za druge, gore stvari

„A danas vidimo da je MUP koji je isprebijalo građane, tukao djecu, starce, polomio one koje je pritvorio... drži lekcije Evropskoj komisiji!?  Znači, oni misle da su moćniji od Evropske komisije"

IZVOR: radiosarajevo.ba

5. OHR i OSCE zabrinuti za dešavanja u Banjaluci

„OHR je duboko zabrinut zbog današnjih događaja u Banja Luci kada je došlo do hapšenja Davora Dragičevića, nekoliko osoba vezanih za pokret "Pravda za Davida", te nekoliko opozicionih političara. OHR će nastaviti pozorno pratiti situaciju u Banja Luci“

Nije lako gledati, ni slušati šta se dešava, ali najmanje što možemo učiniti je razmisliti u kakvom svijetu mi starimo, a djeca nam odrastaju.

Kao što jedan moj prijatelj reče: „Treba malo prileć, malo razmislit. Dug dan, možda i predug.“ K.H.

 

Autor: Mirela Biković

#FrontalBlogChallenge

 

Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Zbogom, buduća Skandinavko!

 

Blog