Republika Srpska

Милић: Јануарске пензије биће увећане за око два одсто

Директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске Младен Милић оцијенио је да је 2018. година била једна од најуспјешнијих у посљедњих 26 година, од када Фонд постоји, те најавио да ће у 2019. бити настављена редовност у исплати пензија, које ће бити повећане већ од јануарске.

"Још немамо званичне податке колико ће то бити, али према нашим прелиминарним подацима, биће око два одсто. Ријеч је о редовном законском усклађивању пензија", рекао је Милић.

Он је подсјетио да су премијер Српске Радован Вишковић и предсједник Жељка Цвијановић рекли да очекују да ће ове године, у зависности од финансијских могућности и пуњења буџета, бити размотрена ситуација да пензије буду ванредно повећане.

"Када ће то тачно бити не знамо, али вјероватно у другој половини године", рекао је Милић новинарима.

Он је напоменуо да је наплата доприноса по основу ПИО у претходној години била на нивоу плана.

"Ребалансирали смо тај план и у односу на њега забиљежили 2,5 милиона КМ више", рекао је Милић.

Он је додао да је план за 2019. годину већи, да је реалан и заснива се на оствареном плану у 2018, али и на плану Пореске управе и Министарства финансија да у овој години наплати дио потраживања, не само Фонда ПИО Српске, него и буџета Републике Српске.

"Овдје са прије свега мисли на порезе, доприносе за здравствено осигурање, за дјечију заштиту, на потраживања из претходних година. Ми ову годину завршавамо са 486 милиона КМ потраживања", рекао је Милић.

Он је навео да је у протеклих 26 година рада Фонда ПИО Српске забиљежено и више од 307.000 осигураника, што је рекордан број у историји Републике Српске.

 

Извор: Срна
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog