BiH

Priština popustila: Dio proizvoda iz Srbije i BiH bez takse

Privremene prištinske institucije odlučile su da oslobode od stopostotno uvećane takse dio proizvoda iz Srbije i BiH.

Ova olakšica odnosi se na robu koja je na kosovsku teritoriju ušla prije nametanja tih mijera, 21. novembra prošle godine.

Iz prištinske vlade je saopšteno da je donijela odluku o izmjenama i dopunama odluke vlade od 21. novembra prošle godine, kojom se, kako se navodi, uvećane takse "oslobađa roba porijeklom iz Srbije i BiH koja je uvezena do 21. novembra", odnosno koja je bila na carinskoj kontroli ili "unutrašnjoj obradi" u slučaju da bude puštena u slobodan promet. 

Prema izvještaju kosovske carine od 21. novembra prošle godine, roba iz Srbije i BiH, nakon tog datuma nije mogla da uđe u carinsko skladište bez uvećane takse, osim za određene strane firme koje imaju proizvodnju u tim zemljama. 

Podsjeća se da je od 28. decembra prošle godine taksa u istom procentu povećana i za stranu robu koja dolazi iz Srbije i BiH. 

Navodi se da su "carinski službenici" pregledali 95 odsto uskladištene robe i da su utvrdili da je ona dostupna privrednim subjektima u periodu od godinu dana, od dana ulaska u skladište.

 

Izvor: b92
Blog