Republika Srpska

Banjaluka: U planu nova tržnica samo domaćih proizvoda

Banjalučki Centar za razvoj poljoprivrede i sela planira da izgradi novu tržnicu u gradu kako bi omogućio poljoprivrednim proizvođačima sa područja Banjaluke da plasiraju svoje, domaće, proizvode i prerađevine, saopšteno je iz Gradske uprave.

Pokrenute su i prve aktivnosti kako bi na lokaciji postojeće devastirane tržnice u naselju Lazarevo koja godinama nije u funkciji, bila podignuta nova savremena tržnica domaćih proizvoda.

Direktor Centra Draško Ilić rekao je da će na budućoj tržnici svoje proizvode i prerađevine moći prodavati samo proizvođači sa područja Banjaluke, i to one količine koje su prethodno planirali za proizvodnju i prijavili ih Centru za razvoj poljoprivrede i sela.

Ilić je naveo da će se time omogućiti domaćim proizvođačima da prodaju svoje proizvode i prerađevine, a spriječiti da razni preprodavci nude i plasiraju robu iz uvoza.

On je istakao da bi uskoro trebalo da bude završena projektna dokumentacija, te poznat premjer i predračun potrebnih radova, nakon čega će biti određeni izvori finansiranja tog posla.

Prema njegovim riječima, iz razgovara sa poljoprivrednim proizvođačima i analize koju je Centar za razvoj poljoprivrede i sela uradio o tome gdje i kako završavaju proizvodi sa domaćih ruralnih prostora, konstatovano je da nedostaje jedan tržnički prostor za poljoprivredne proizvođače.

"Obratili smo se gradu za iznalaženje određenog prostora koji bi mogao adekvatno da odgovori tim potrebama i došli smo do lokacije tržnice u Lazarevu, koja ni nakon 35 godina poslije izgradnje nije stavljena u funkciju. Taj prostor je sada potrebno adaptirati i dovesti u funkcionalno stanje", rekao je Ilić.

Tržnica domaćih proizvoda, kako je naglasio Ilić, biće značajna podrška poljoprivrednicima, koji će imati gdje da unovče ono što su proizveli, a istovremeno će omogućiti svim sugrađanima da kupe provjerene domaće proizvode.

Ilić je rekao da će se, takođe, smanjiti nekontrolisani uvoz hrane iz inostranstva i odliv kapitala iz Republike Srpske.

On je dodao da je planirano i uspostavljanje brenda "Krajiška kuća", odnosno prodajnog prostora za plasman domaćih prerađevina, ističući da će u saradnji sa resornim ministarstvom biti izrađena baza podataka poljoprivrednih proizvođača i vrste proizvoda koje će poljoprivrednici sa područja grada plasirati posredstvom ove kuće.

Iz Gradske uprave navode da je u Banjaluci u toku uređenje i prostora za otvaranje "Hercegovačke kuće" s ciljem promocije hercegovačkih proizvoda u Banjaluci i podrške turističkim sadržajima.

Kao rezultat dogovorene saradnje gradova Trebinje i Banjaluka, ova kuća bi trebalo da bude otvorena krajem marta.

Grad Banjaluka je obezbijedio prostor i sredstva za sanaciju objekta, Centar za razvoj poljoprivrede i sela će finansirati unutrašnje radove, a Agrarni fond Trebinje obezbijedio je sredstva za izradu projekta organizacije i uređenja enterijera.

 

Izvor: Srna
Blog