Zanimljivosti

Otapajuće ledene ploče na Arktiku otkrile predjele skrivene 40.000 godina

Ledene ploče na kanadskom Arktiku otopile su se u toj mjeri da su otkrile predjele koji su bili skriveni posljednjih 40.000 godina, piše CNN.

Arktik naime doživljava svoj najtopliji vijek u zadnjih 115.000 godina, prema istraživanju objavljenom u januaru ove godine u časopisu Nature Communications.

"To nije slučajno", rekao je geolog Simon Pendleton sa Univerziteta Colorado Boulder i voditelj spomenutog istraživanja. "Mnoštvo drevnih krajolika razotkriva se na širokom geografskom području Baffinovog otoka“.

40.000 godina stara mahovina

Tokom istraživanja, naučnici su pronašli 48 primjeraka mahovine i lišaja, još uvijek ukorijenjenih na mjestima gdje su uginuli zbog širenja ledene kape prije mnogo hiljada godina. Primjerke su sakupljali tokom ljetnih razdoblja od 2010. do 2015. godine na 30 područja Baffinovog otoka na kojima se povlači led.

Koristeći se tehnologijom datiranja ugljikom C14, istraživači su otkrili da se većina nađenih biljaka nalazi pod ledom najmanje 40.000 godina.

Najtopliji vijek

Iako se radi o zaista drevnim biljkama, sakupljene mahovine i lišajevi iste su vrste kao i one koje danas rastu na ostrvo. Pendleton smatra kako to nije neobično s obzirom na to da se ipak radi o rasponu od nekoliko desetaka hiljada, a ne o milionima godina.

Podaci koji govore o starosti nađenih biljaka zajedno s podacima o temperaturama iz tog razdoblja koje su naučnici rekonstruirali iz uzoraka ledenih jezgri, tj. iz cilindričnih uzoraka leda izvučenih iz ledenih ploča ili ledenjaka s Grenlanda, ukazuju na to da se radi o najtoplijem vijeku na Arktiku u otprilike zadnjih 115.000 godina.

"Izgleda da će se ovaj trend nastaviti i da će unutar sljedećih par vijekova nestati sav ledeni pokrov s Baffinovog otoka“, piše u istraživanju. 


Izvor: index.hr
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog