VIDEO

Propali projekat u Turskoj: 587 dvoraca kao iz Diznijeve bajke (VIDEO)

587 napuštenih dvoraca nalik na "Dizni" bajku, ispruženih u turskim planinama

Stotine zamaka, nalik na repliku zdanja iz Diznijeve bajke, mogu se vidjeti u snimcima iz vazduha snimljenih od strane video agencije Ruptly, a namijenjeni luksuzni stambeni kompleks za bogate Arape u zapadnoj Turskoj, sada je prazan.

Sablasni grad se nalazi na samo tri kilometra od istorijskog grada Mudurnu u turskoj sjeverozapadnoj provinciji Bolo. Neobičan dizajn identičnih dvoraca bio je prilagođen ukusu uglavnom arapskih investitora u projektu Burj Al Babas. Projekat, koji je razvila grupa Sarot, uključivao je i tržni centar, hotel, džamiju i poznata turska kupatila.

Uprkos protestima mještana, koji su tvrdili da vile u Diznijevom stilu nisu u skladu s otomanskom arhitekturom i da bi uništile "istorijsk izgled" pokrajine, vlasti su dobile zeleno svjetlo, a izgradnja je počela 2011. godine.

Međutim, od prvobitno planiranih 732 vile, samo 587 je završeno prije nego što je kompanija naišla na financijske probleme, te je ostala u minusu od 27 miliona dolara. Otprilike polovina vila je prodata kupcima iz Katara, Bahreina, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Predsjednik kompanije okrivio je za ove probleme klijente koji još nisu realizovali svoje uplate.

Grupa Sarot je neuspješno pokušavala restrukturisati dug i proglasila je bankrot u septembru prošle godine.

 

Izvor: rt.com

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog