Svijet

Putin: Obustavljamo sprovođenje Sporazuma, više ne inicirati pregovore sa SAD

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će odgovor Rusije na odluku SAD da istupi iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa biti recipročan — Rusija obustavlja njegovu primenu.

„Američki partneri saopštili su da stopiraju svoje učešće u Sporazumu, samim tim i mi to činimo. Objavili su da se bave razvojem novog oružja — i mi ćemo to uraditi“, rekao je Putin na sastanku sa ministrima inostranih poslova i odbrane Sergejom Lavrovom i Sergejom Šojguom.

Istovremeno, ruski predsjednik je istakao da se zvanična Moskva neće uplitati u novu trku u naoružanju i upitao Šojgua da li je moguće realizovati sve neophodne mjere u okviru predviđenog budžeta, na šta je ministar odbrane rekao da će predložiti nacrt novog budžeta koji će to omogućiti.

Putin je od resornih ministara zatražio i da mu u dogledno vrijeme obrazlože kako da Rusija odgovori na moguću prijetnju kada je riječ o planovima pojedinih zemalja da svoje oružje razmjeste u kosmosu.

On je takođe naložio i da se više ne iniciraju pregovori sa SAD po pitanju razoružavanja, iako je ocijenio da svi dosadašnji predlozi ostaju na snazi.

„S tim u vezi molim Ministarstvo inostranih poslova i Ministarstvo odbrane da ostave otvorena vrata pregovorima u okviru svih predloga koje je Rusija do sada predstavila. Sačekaćemo da naši partneri sazru kako bi bili u stanju da sa nama vode ravnopravni i konstruktivni dijalog“, istakao je predsjednik Rusije.

Takođe, Putin je dao saglasnost da se pokrene razvoj nove hiperzvučne kopnene rakete srednjeg dometa.


Izvor: sputniknews
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog