Svijet

Maduro odbacio ultimatum EU: Nema novih predsjedničkih izbora

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro ponovo je odbacio ultimatum jednog broja evropskih država koje su tražile raspisivanje predsjedničkih izbora u Bolivarskoj republici.

- Mi ne prihvatamo ultimatume ni od koga. To je isto kao kad bih ja rekao "Dajem vam sedam dana da priznate Republiku Kataloniju, inače ću preduzeti mjere" - citira Madura španska televizija "La Sexta".

Šef države je optužio države EU da se vode "politikom sile" koju sprovode SAD prema Venecueli. Maduro smatra da je njegova država žrtva državnog puča koji je organizovao Vašington, uz dogovor sa EU i "desničarskim" Vladama država Latinske Amerike.

On je pozvao Venecuelance da poštuju Ustava, po kojem je on bio izabran za šest godina. Naredni izbori za šefa države će biti održani 2025. godine.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsjednika Nikolasa Madura. Predsjednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtijevaju od predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije. Maduro je Gvaida nazvao američkom marionetom.

Maduro je više puta optuživao Vašington za organizovanje prevrata u zemlji kako bi ga svrgnuli sa vlasti i u intervjuu za Sputnjik izjavio da je američki predsjednik Donald Tramp naredio "kolumbijskoj mafiji" da ga ubije. Јuče je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp u intervjuu za televiziju Si-Bi-Es potvrdio da kao jednu od opcija razmatra slanje američkih trupa u Venecuelu.


Izvor: sputniknews.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog