Zanimljivosti

Burj Jumeira: Dubai najavljuje 550 metara visoku kulu

Državna investiciona kompanija Dubai Holding objavila je detalje građevinskog mega-projekta, koji će uključiti toranj od 550 metara - viši od svjetskog trgovinskog centra u New Yorku.

Toranj, nazvan Burj Jumeira, nalazi se u predjelu Al Sufouh u Dubaiju u blizini Burj Al Arab. Planovi pokazuju da će biti okružen mješovitom, stambenom i komercijalnom zonom nazvanom "Downtown Jumeria" (ne smije se brkati sa Downtown Dubai, lokacijom koja okružuje Burj Khalifu na sjeveru).

Umjesto da čeka da se počne sa izgradnjom post-eksporta, izgradnja će početi odmah, navodi se u saopštenju za medije iz ove kompanije, a prva faza će biti završena 2023. godine.

Dizajn Burj Jumeire navodno je inspirisan pustinjskim dunama i oazama, a imaće platformu na 450 metara sa salonom i restoranom. Osmatračnica će takođe omogućiti pogled na grad od 360 stepeni.


Najinteresantnija osobenost tornja je njegova baza, dizajnirana u nacrtu otiska palca vladara Dubaia šeika Mohameda bin Rašida. Postoje planovi za amfiteatar za kulturne događaje, kao i fontanu.

Ako neke od njegovih osobina zvuče slično Burj Khalifi - najvišoj zgradi na svijetu, na visini od 828 metara - Burj Jumeria će takođe biti pokrivena digitalnim zaslonom koji će osvijetliti toranj.


Pet milja istočno od Burj Khalifa, Dubai Creek Tower je u srednjoj fazi izgradnje i nakon završetka će biti najviša kula na svijetu od 945 metara. Oko tornja dizajniranog u Santiago Calatravi biće više novih stambenih tornjeva zajedno sa Dubai Square Mall, 2 milijarde dolara tehnološki vođenim mega-centrom veličine 100 fudbalskih igrališta.


Meydan One, jugoistočno od Burj Khalifa, takođe je u izgradnji i predviđa se da će uključiti tržni centar, najdužu skijašku stazu na svijetu i visoku stambenu kulu od 735 metara nazvanu Dubai One Tower. 


Predsednik Dubai Holdinga Njegova Ekselencija Abdulla Ahmed Al Habbai rekao je da će Burj Jumeria i Downtown Jumeira "poboljšati turističku ponudu Dubaija dodajući još jednu ikonu u portfelj jedinstvenih atrakcija Emirata".

 

Source: edition.cnn.com

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog