Nauka

Naučnici uspjeli da prevedu moždane talase u govor

Grupa naučnika razvila je način prevođenja moždanih talasa u ljudski govor, potencijalno davajući pacijentima koji nisu u mogućnosti da koriste svoj glas još jedan način komunikacije.

Iako je nauka još uvek daleko od metode koja bi mogla da se koristi kao prevodilac za ljude koji inače ne mogu da razgovaraju, ovo je prvi obećavajući korak ka tom cilju. 

Istraživači sa Univerziteta Columbia imali su pogodan pristup pacijentima u Univerzitetskoj bolnici Northshore koji su bili podvrgnuti operaciji mozga i zamolili su brojne pacijente da učestvuju u njihovoj studiji. Kao dio predoperacionog procesa, ovi pacijenti su imali detektore moždanih talasa - posebno implantiranih EEG monitora - i istraživači su ih mogli koristiti da dobiju skeniranje mozga u visokoj rezoluciji.

Da bi počeli prevoditi moždane talase u govor, istraživači su svakom pacijentu dali da slušaju gomilu izgovorenih riječi dok su EEG monitori snimali njihove moždane talase. Zatim su istraživači obučili AI da prouči uzorke moždanih talasa i zaključi koje su riječi pacijenti slušali. Nakon mnogo pokušaja i grešaka, AI bi mogao da reprodukuje riječi koje je svaki pacijent slušao sa dovoljno jasnoće da neko može da razumije.

Na primjer, istraživači su pacijentima davali da slušaju osobu koja broji od nula do devet, a AI je bio u stanju da reprodukuje te cifre dovoljno tačno da bi ih razumjeli. Možete poslušati kako to zvuči OVDJE.

Umjesto toga, praćenjem moždane aktivnosti pojedinca, ovaj AI sistem može da rekonstruiše riječi koje osoba u tom trenutku čuje – i to s izvanrednom preciznošću, što znači da ovu tehnologiju – kako sada postoji – ne mogu da koriste ljudi koji traže nov način komunikacije. Ali u budućnosti, možda bi mogli. Ova studija pokazuje da je takav pristup moguć, da možemo uzeti moždane talase iz EEG-a i prevesti ih u riječi.

Ključni deo tehnologije koji to čini mogućim je algoritam za prevođenje, koji se i dalje može mnogo poboljšati. Sa naprednijim algoritmom u kombinaciji sa boljim razumevanjem mozga, jednog dana naučnici bi mogli da omoguće ljudima koji nemaju mogućnost govora stvarnu alternativu.

 

Source: popularmechanics.com

 

Twitter
Anketa

Čega bi se najlakše odrekli usljed nedostatka novca?

Rezultati ankete
Blog