Frontal Blog Challenge

Mlada nada BH turizma Haris Ćosić, vlasnik agencije Visit Jablanica

Magistar turizma i zaštite okoliša, govori o osnivanju svoje agencije, projektima i turističkim potencijalima Jablanice.

Ivković: Dobar dan, za početak bih Vas zamolio da nam se predstavite, kažete nešto o sebi ?

Ćosić: Dobar dan. Zovem se Haris Ćosić, imam 27 godina, magistar turizma i zaštite okoliša. Studij sam završio na Sveučilištu u Mostaru 2015. godine.

Ivković: Možete li nam reći nešto o Vašoj agenciji, Vašoj ulozi u njoj ?

Ćosić: Ideja o osnivanju agencije bila je u mojoj glavi tokom studiranja ali evo stvari su sada počele da dolaze na svoje mjesto. Priča o osnivanju počinje odmah po završteku studija kada smo moje kolegice i ja osnovali udruženje „Green Valley„ – „Zelena Dolina„  Jablanica čiji sam ja predsjednik. Udruženje smo osnovali iz razloga što nismo imali dovoljno finansijskih sredstava za pokretanje vlastite firme. Cilj osnivanja udruženja bio je da steknemo određena iskustva u pisanju projekata, steknemo nova poznanstva i da jednostavno upoznamo okruženje u kojem želimo raditi. Tako smo u 3 godine realizovali određen broj manjih projekata i ispunili neke svoje ciljeve. Ove godine smo uspjeli osnovati firmu Visit Jablanica d.o.o. gdje sam ja, za sada jedini zaposlenik. 

Ivković: U zadnje vrijeme smo imali priliku da budemo svjedoci jednog važnog projekta, čiju je važnost prepoznala Vlada HNK i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK. Možete li nam reći nešto više o njemu ?

Ćosić: Tako je, riječ je naravno o školi skijanja. Pa evo... Škola skijanja prvi put je održana prošle godine kada smo imali 18 učesnika. Shvativši da je to bio pun pogodak i da bi bilo šteta da se ne ponovi ova škola odlučili smo je i finansijski olakšati roditeljima i omasoviti. Tako smo pisanjem određenih projekata na javne pozive, dopisa i zamolbi pokušavali doci do podrške što smo i uspjeli. Vlada HNK i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša prepoznali su značaj ovog projekta te su nam pružili podršku. Na drugoj školi je bilo 43 učesnika iz Jablanice na što smo jako ponosni. Nadam se da ćemo i naredne godine organizovati školi i povećati broj učesnika.


Ivković: Zašto baš mislite da bi turisti trebali da posjete našu Jablanicu ?

Ćosić: Pa kada pričamo o turizmu i turistima za koje mislimo da bi trebali dolaziti u Jablanicu ne mislimo na sve tipove turista. Turizam je grana koja je puna podjela pa tako imamo i razne vrste motiva dolazaka turista u određenu destinaciju. Smatramo da u Jablanicu trebaju posjetiti oni koji vole prirodu i aktivnosti u prirodi (planinarenje, penjanje, šetnja u prirodi, biciklizam, brdski biciklizam, lov, ribolov, kamping, kupanje i slično) zatim oni koji žele da se odmore od svakodnevnog stresa, oni koje zanima historija čije mi spomenike imamo i da ne nabrajam dalje. Ono što bi zadatak Jablanice kao turističke destinacije bio je da stvori uslove da se mogu obavljati ovakve i slične aktivnosti. Nakon toga bi slijedila dobra promocija i onda možemo govoriti o Jablanici kao turističkoj destinaciji. 


Ivković: Imate li neke planove u 2019. godini, kao naprimjer proširenje Vaše ponude, nove projekte i slično ?

Ćosić: Naši planovi za 2019.  su usmjereni na proširenje postojećih i stvaranje novih ponuda. Te planove pokušat ćemo ostvariti apliciranjem na razne javne pozive i prodavanjem već postojeće ponude. Vožnja kajakom i splavarenje na Grabovičkom jezeru, splavarenje na jablaničkom, planinarenje Čvrsnicom i Prenjom su za sada ponude koje ćemo mi pokušati prodavati domaćim i naravno stranim turistima.


Ivković: Koje su bile najveće prepreke sa kojima ste se susreli i sa kojima se susrećete u svom radu ?

Ćosić: Bilo je tu raznih prepreka, od čekanja, hodanja, traženja dokumenata, učenja novih stvari i slično. Onda kad se naviknete na to  najveće prepreke su one finansijske. Za svaku aktivnost su vam potrebna određena finansijska sredstva. Pogotovu kada ste na početu i želite da se razvijate. Zaista je teško raditi nešto kada vas neko „ne gura„ ali evo mislim da polako pokazujemo da svojim radom zaslužujemo podršku i da uspjevamo u tome. Uvjeren sam da će finansijska podrška i ostati naša najveća prepreka bar još godinu ili dvije.

Ivković:  Šta želite na kraju poručiti našim čitateljima koji imaju svoje ideje a nemaju hrabrosti ili mogućnosti da ih realizuju ?

Ćosić: Poruka je vrlo jednostavna – Ukoliko ne pokušate neće ni saznati. Skupite hrabrosti i vjerujte u svoju ideju. Niko osim vas neće to uraditi, bitno je samo da krenete. Svako od nas ima različit put i prepreke na njemu, sve zavisi od vas koliko ćete se truditi i ne odustajati. Neki od vas možda već imaju mogućnosti nešto uraditi a nemaju hrabrosti a neki obrnuto. Ako se već odlučite za svoje snove mislim da je najbitnije da volite to što radite i ne odustajete. I naravno hvala Vam na pozivu za razgovor !

Ivković: Hvala Vam gospodine Ćosiću na razgovoru i želim Vam sve najbolje u daljnjem radu !

 

Autor: Sejo Ivković 

#FrontalBlogChallenge

 

Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

NATO-integracije donose stabilnost i strane investicije BiH

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog