Banja Luka

Bibliobus - putujuća biblioteka na Trgu Krajine u Banjaluci

Bibliobus ili pokretna biblioteka počela je danas sa radom, a početna stanica joj je Trg Krajine.

Bibliobus je novi bibliotečki servis kojim će Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske doprinijeti razvoju i oblikovanju kulturnog identiteta našeg grada.

Bibliobus je počeo sa radom u 14h, a ubrzo se okupio veliki broj zainteresovanih građana.


Bibliobus će građanima Banjaluke obezbijediti publikacije koje će zadovoljiti njihove potrebe u pogledu obrazovanja, informisanja i ličnog razvoja, kao i za razonodu i slobodno vrijeme.

Posebna pažnja biće posvećena potrebama djece i mladih, pa će i bibliotečki fond biti pažnjivo odabran. Pored lektire, na policama bibliobusa naći će se najnoviji naslovi popularne književnosti za djecu i tinejdžere, veliki izbor stripova, te popularni časopisi koje mladi čitaju.

Usluge bibliobusa biće dostupne svima, bez obzira na starosnu dob.


Kapacitet bibliobusa je 6.000 bibliotečkih jedinica, a ukupan fond namijenjen za bibliobus je 12.000, što znači da će se građa u bibliobusu redovno mijenjati i dopunjavati novim naslovima, shodno potrebama korisnika.

Bibliobus će imati pristup internetu, odgovarajuću računarsku opremu i automatsko pozajmljivanje građe, kao i svi ostali servisi NUB RS koji su dostupni korisnicima.

Bibliobus će obilaziti banjalučka naselja kao i naselja u okolini čiji stanovnci nemaju biblioteku u svojim mjestima.


Planirano je 14 stajališta, raspoređenih po gradskim naseljima. O svim stajalištima korisnici će biti blagovremeno obavješteni.

Bibliobus će raditi u jednoj smjeni, a posadu bibliobusa, pored vozača, čine još dva bibliotekara obučena za rad u bibliobusu.

 

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li visoki predstavnik Valnetin Incko treba da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH?

Rezultati ankete
Blog